На празник Светог цара Константина и царице Јелене и на дан Задушница, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у храму посвећеном цар Константину и царици Јелени, надомак Невесиња. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско – херцеговачке и приморске.

Бесједeћи по Јеванђељу Владика Димитрије најприје је честитао празник свим сабраним вјерницима, а затим појаснио да је у цркви данашњи дан одређен као дан помена за све упокојене од вијека. Говорећи о празнику Владика је појаснио да се хришћанска вјера појавила на земљи као Јеванђеље – блага вијест, као лик Христов. Сам Син Божији дошавши на земљу проповједао је ријеч Божију, ријеч која има силу да препороди живот човјеков. Историјски два највећа потреса у Хришћанству догодила су се јављањем Спаситеља двојици људи, један је апостол Павле, а други цар Константин. Цару Константину, пред битку са Максенцијем, на небу се јавио крст, у којем је видио своје спасење, и чуо је ријечи “Овим побјеђуј”. Едиктом, који је издао, ослободио је хришћане и забранио прогоне, након чега је хришћанство постепено постало државна вјера. Тумачећи ове догађаје, Владика је нагласио да се Црква Божија не смије поистовјетити ни са једним земаљским уређењем, она је небеска благодат, Божија ријеч, вјечна истина. Црква треба да проповједа ријеч Божију, да доноси благослов Божији у животе људи, да се не поистовјећује ни са једним земаљским уређењем, ни са каквим политичким системом, него да сваки систем, ако има и мало хуманости у њему, покушава својом проповјеђу, утицајем и живљењем да учини мало бољим.

Говорећи о Задушницама, Владика је истакао да је данас велики дан за покојне, јер се Црква сјећа свих знаних покојника, које људи носе у срцима, али и свих оних који су се незнано упокојили. Црква се на почетку Великог поста, као и уочи празника Силаска Светога Духа, сјећа свих од вијека преминулих православних хришћана, показујући велику истину да су и покојни живи пред Богом, да су дио Тијела Христовог и дио Цркве.

« од 16 »