У суботу, 27. маја, у организацији Епархије Захумско-херцеговачке и приморске и СПЦО Мостар, у просторијама Владичанског двора у Мостару са почетком у 11 часова одржан је округли сто на тему „Мир; са Богом, са самим собом, са својим ближњима“.
 
На округлом столу предавачи су били вјероучитељица православне вјеронауке Зорица Гојачић, вјероучитељица исламске вјеронауке Елведина Казазић и стручни савјетник за католички вјеронаук Херцеговачко-неретванског кантона Жељко Бушић, док је модератор била вјероучитељица Миља Тупањанин.
 

 
Послије поздравних ријечи о. Душка Којића, старешине Саборне цркве први се обратио г. Жељко Бушић који је истакао како је наше вријеме, вријеме немира и забринутости и како је наше тражење Бога и светости често немирно и тјескобно, умјесто да буде пуно поуздања и мира.
 
 
Жељко је говорио како су о овој теми из перспективе католичких светитеља кроз историју. Неки од њих су Хуан де Бонила и Фрањо Салешки из XVI вијека, Франсис Либерман из XIX и Падре Пио из XX вијека. Они су говорили да је мир, који љубав улијева у ваша срца најдиректнији пут у вјечни живот. Бог је Бог мира, увијек и свуда треба живјети мирно. Мир се подстиче понизношћу, треба избјегавати ужурбаност, а послове обављати брижно, без журбе и забринутости. Мир је Исусово краљевство у души, треба имати повјерење у Бога и стрпљење, те не забрињавати се због својих падова. У миру је савршенство.
 
 
Након координатора Жељка присутнима се обратила вјероучитеља исламске вјеронауке Елведина Казазић. Елведина је истакла да је у исламу мир са Богом, са самим собом и са својим ближњима један од темеља вјере. Вјерник треба да буде у миру и хармонији са Богом, те да тежи ка унутрашњем миру и равнотежи, како би био у стању остварити мир и складне односе са другима. Према исламском учењу, Алах је извор мира и муслимани се моле и траже утјеху од Алаха. Једно од 99 Божијих имена у Курану јесте име „Ес-Селам“, а то значи „извор мира“. Куран и Хадиси (ријечи пророка Мухамеда) на неколико десетина мјеста говоре о миру. Муслимани такође вјерују да је важно одржавати добар однос са самим собом, његовати ум и душу како би били спремни да се изборимо са изазовима и искушењима у животу. Мир са самим собом је први корак ка истинском миру. По питању односа према ближњима, ислам се темељи на принципу љубави, поштовања, толеранције и саосјећања. Муслимани су позвани да буду у миру са својим ближњима, родбином и комшијама, како би могли градити хармоничне односе са свима око себе.
 

Последња од предавача на округлом столу обратила се вјероучитељица православне вјеронауке, Зорица Гојачић. Иако у Библији мир може означавати одсуство сукоба или рата, он ипак представља много труда и напора зарад нечег узвишенијег; зацијелити оно што је поломљено, ујединити разједињено, повезати прекинуто. Мир значи признати свему достојанство Божије творевине. У Старом завјету важан је израз „Шалом“. Он има многоструко значење и означава мир и благостање, склад, савршенство, а као глагол значи довести до пуноће, хармоније. Сљедовање Божијем закону доноси мир. Праведан је онај ко врши вољу Божију и покорава се Закону. Старозавјетни пророци захтјевају да народ Божији мора да живи у праведности. То значи да се мир остварује у сарадњи са човјеком, а не сам по себи. Пошто владари народа Божијег нису били узор своме народу у оданости савезу са Богом, нити су могли донијети шалом, пророци најављују пророци најављују будућег Принца шалома, односно Кнеза Мира. Све о чему су пророци говорили води нас до Христа, чије је рођење су анђели најавили као долазак мира. У Новом завјету за мир се користи грчка ријеч „ирини“. У јеванђељима мир је радосна објава коначног измирења Бога и човјека. Христос доноси мир, али је и сам Мир. У Бесједи на гори Христос посебно истиче да ће се миротворци назвати синовима Божијим. Христос такођр позива да се на насиље не узвраћа насиљем. Христос своје слушаоце позива да буду савршени као Отац небески, односно да Божије понашање буде узор људском. 
 
Сваки од предавача на крају свог излагања сваки од предавача рекао је које наставне цјелине и јединице сваке од вјеронаука говоре о миру и односу према миру. Важно је напоменути да су округлом столу као слушаоци присуствовали садашњи и бивши вјероучитељи и њихови ђаци.
 
Вјероучитељ: Његош Вељанчић
 
 
 
« од 22 »