У недељу 6. по Духовима, епископ Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије предстојао је чином малог освећења храма Сабора Светих Апостола у селу Брђани код Коњица. Саслуживали су му јереј Душко Којић, јереј Бранимир Боровчанин и ђакон Дејан Ивановић. Капела у селу Брђани подигнутa је средином 20. вијека, а сада је обновљенa трудом народа овога краја.

Бесједећи након прочитаног јеванђеља преосвећени владика нагласио је да је сваки храм слика јединства Цркве. Тумачећи Свето Јеванђеље владика је истакао да у овом чудесном догађају, који се описује и код апостола Матеја и код Марка, да су људи који су помогли парализованом човјеку отворили своја срца и препознали Бога у лику Христовом за разлику од фарисеја и писмозналаца. Код Бога постоји само такав искрени и отворени однос, те код њега нема неправде и он се сваком срцу јавља исто и не прави разлике.

Након Свете Евхаристије и благосиљања славског хљеба и жита, владика је честитао и заблагодарио свима онима који су помогли да овај храм васкрсне. Нагласио је да треба да се трудимо да стекнемo Живот вјечни, да је смисао овог живота задобијање небеског блага а не овоземаљског.

Вјерне је поздравио и јереј Бранимир који је захвалио свима и пожелио да се сваке године окупљамо око ове васкрсле светиње.

вјероучитељ Милош Јањић

« од 44 »

Фото: Марко Вучинић

« од 7 »

Фото: о. Бранимир Боровчанин