У суботу, пред Божић, на празник Светог пророка Данила и Светих преподобномученика ђакона Авакума и игумана Пајсија, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у новообновљеном Храму Светог Јована Крститеља на Оровцу, у близини Требиња. Преосвећеном Владици саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Јанковић, надлежни парох протојереј Мирослав Ратковић и ђакон Душко Орашанин.

Јеванђељску бесједу, благословом Владике Димитрија, изговорио је отац Никола.

 

Владика Димитрије бесједио је по Отпусту, говорећи о вјери и Царству Божијем, нагласивши да хришћанска вјера не представља само одређено увјерење већ заједницу са живим Богом. При другом доласку, Бог ће од људи тражити вјеру и човјека ће препознати по његовој вјери. Вјера је милост Божија, али и човјеков подвиг и врлина. Говорећи о тајнама у Цркви, као великој одговорности, Владика је упутио пажњу вјерних на ријечи Светог Јована Златоуста који катихумене упозорава да је боље не примити крштење уколико човјек није спреман да промијени свој живот – да од врлине не би створио навику. Похваливши обнову храма, Владика је пожелио да се и срца и душе људи једнако обнове како би имали љубав међу собом, јер је човјеку потребно да обнови однос са Богом и исправи себе како би устројио међусобне односе. Уколико човјек допусти да му лоше навике, попут наркотика или клађења, попуне цјеложивотно вријеме, човјек ће неповратно пропустити прилику да живот посвети Богу, породици и ближњима.

Отац Мирослав захвалио се Владици и вјернима на труду ради сабрања у новообновљеном храму, а сабрање је прерасло у пријатан и користан разговор у парохијском дому.

« од 36 »

Фото: Владо Ружић