У сриједу, 31. маја текуће године, у галерији Музеја Републике Српске отворена је изложба слика Слике из подземља: ликови Достојевског Задужбине Владике Атанасија Епархије захумско-херцеговачке и приморске, а коју је приредио Епископ западноамерички Максим, у склопу које су приказани сликарски радови групе умјетника под називом ОРХА, међу којима су, поред Епсикопа Максима и сликари: Нектарије Стамателос, Марија Паноу, Константин Кујумцис, Јоргос Кордис, Костас Лабдас, Јанулис Либеропулос, Христос Кехајоглу и Стаматис Склирис.
 

Ова изложба, приређена поводом обиљежавања 200 година од рођења Фјодора Михајловича Достојевскогкоја, претходно је приказана у Атини, Њујорку, Бостону, Сан Франциску, Лос Анђелесу, Београду, те у Требињу, и то у склопу овогодишњег сјећања на блаженопочившег Владику Атанасија Јевтића, гдје је постала дио сталне поставке у власништву Задужбине Владике Атанасија, сада је по први пут представљена бањалучкој публици. Отварању изложбе у Бањалуци, поред бројних других личности из црквеног и јавног живота, присуствовао је и Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, који је том прилико истакао да је ово изузетна прилика да захвали владики Максиму на могућности да изложба, која је била на многим важним мјестима широм свијета, буде доступна домаћој публици.

При отварању изложбе епископ Максим рекао је да ликови Достојевског привлаче пажњу свих генерација, те да је он у свом дјелу и раду показао да је вјерни свједок људског постојања, од кога се може доста научити: Достојевски нам говори да је изнад свега важно бити човјек упркос свему – рекао је владика и изразио наду да ће се ова изложба приказати и у Русији казао је владика.
 
 
Директор Музеја Српске, Давор Стрика, изразио је наду да ће изложба имати добар одзив, те да би требало да буде отворена наредне три до четири седмице.
 
 
Бранислав Рајковић, ђакон
Представник Епархије захумско-херцеговачке
и приморске за културу и медије