На Бадњи дан, Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у Храму Преображења Господњег у Требињу. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије захумско-херцеговачке.

Бесједећи по Јеванђељу, Владика је подсјетио вјернике на јеванђељски догађај у Витлејему, појашњавајући да се Цар царева рађа мимо токова тадашње цивилизације, не тражећи славу и почасти, него призивајући људско срце да осјети шта се дешава у чудесном силаску Господа са Небеса. Доласком Спаситеља, дошао је Дух Свети — Дух утјехе, Дух мира, Дух љубави, Дух милости, Дух кротости, Дух страха Божијега — омогућувши да Оваплоћење Спаситеља увијек буде доступно. Људи — Духом Светим вођени — долазе у Цркву и приносе свештене дарове, те у Духу и вјери сви примају Спаситеља једнако и истовјетно у срца своја причешћујући се Тијелом и Крвљу Христовом. Црква Божија је плод доласка Спаситеља и силаска Светога Духа. Она је и Тајна Новога Завјета, Тајна Христовог крајњег смирења, али, и у Духу Светоме, његовог врхунског прослављења. Људи су позвани да сами себе, једни друге, и сав живот свој Христу Богу предају — како би то било животворно у човјеку. Владика Димитрије пожелио је сабраним вјерницима да им Бадњи дан прође са миром и у миру, да се измире са свима и поклоне Богу — преносећи празновање из цркве у породицу— како би, испуњавајући обичаје, доживјели мир и благодат, пазећи да обичаје сачувају од свођења на дјело овога свјета — неприлично дану и празнику.

По Отпусту, Владика Димитрије се присјетио богослужбене химне у којој се каже како свака од створених ствари приноси благодарење Христу, јер се ради људи јавио на земљи као човјек. Анђели су принијели пјесму; небеса – звијезду; мудраци – поклоњење и дарове; пастири – чуђење; пустиња – јасле; а људи – Матер Дјеву, пожеливши да Бог подари сабраним вјерницима да сав свој живот принесу Христу, јер, када се принесу Христу, сви људи постају једнаки и драгоцјени, јер у Њему постају вјечни и благословени.

Фото: Владо Ружић