Владика Димитрије служио је Свету Литургију у храму Вазнесења Господњег у Невесињу, гдје је данас прослављена Слава храма и града. Поред мноштва гостију, Невесињце су својим присуством почаствовали премијер Владе Републике Српске Радован Вишковић и савјетник Предсједника Републике Србије Милорад Вељовић.

Благословом Владике Димитрија након Јеванђеља бесједио је отац Милан Унковић, који је вјерне поучио како данашњим догађајем апостоли постају свјесни смисла свих збивања из Христовог живота, која претходе Његовом Васкрсењу и Вазнесењу. Тајна празника открива се и свим хришћанима, кроз Јеванђеље апостола Луке, у којем сазнајемо да је Господ човјека створио за вјечни живот и обожио људско тијело и људско биће како би живјели вјечно с Њим. Доказ обожења су светитељи попут архиђакона Стефана и Игњатија Богоносца, који се, разумјевши тајну обожења, нису плашили страдања.

По Отупусту сабраним вјерницима обратио се Владика Димитрије честитавши Славу и нагласивши да свако долазећи у Невесиње осјећа како људи који ту живе имају љубав за Бога и цркву. Владика је нагласио како је за Невесињце, али и за све Србе важно да и у мирним временима буду јунаци, тако што ће бити вриједни, честити и сложни, вјежбајући се у љубави према ближњима. Љубав за ближње је основна поука Јеванђеља, коју најљепше исказују ријечи апостола Јована: ”Ако ко каже: ”Волим Бога”, а мрзи брата свога, лажа је; јер ко не воли свога брата кога је видио, не може  вољети Бога кога није видио” 1Јов 4,20. Владика је нагласио како живјети хришћанским животом значи постепено поправљање самог себе, јер човјек поправивши самога себе већ доживљава дјелић раја. 

Празнична литијска поворка са читањем Јеванђеља прошла је улицама Невесиња у продужетку Литургије, а на челу поворке, иза крста и славске иконе, били су невесињски ђаци у народним и спортским ношњама. 

Након литијског хода извршено је освећење и ломљење славског колача, праћено пригодним обраћањима домаћина и уважених званица. 

Богослужбено прослављање празника настављено је културно-умјетничким програмом у порти храма.

У склопу Спасовданских свечаности, уочи празника, у новоотвореном простору Градске галерије отворена је изложба фотографија ”Твоје од твојих” посвећена Владици Атанасију.

 

фото: Младен Вујадиновић