Игуман манастира Житомислић, архимандрит Данило (Павловић) са братством манастира и члановима Фондације „Музеј Житомислић” данас је, 5. јануара 2023. године у 13 часова био домаћин свечаног пријема организованог у поводу прославе Божића.

„Бог постаје човјеком да би ми постали блиски његу и то је оно што је суштина наше светковине. Манастир Житомислић је свима вама добро позната светиња и овдје вијековима свједочи о постојању Бога међу људима. Његова обнова је била значајна зато што с овим манастиром, његовом обновом и његовим постојањем постојимо сви ми овдје, повратници, људи који вијековима живе на својим огњиштима”, рекао је игуман Данило поздрављајући уважене госте. Подсјетио је да се треба да се у молитвама сјетимо  многих хришћана који Божић ове године дочекују у низвјесности и далеко од своих домова.

Игуман Данило се укратко присјетио и историје манастира и његове обнове након рушења у посљедњем рату, нагласивши како све то свједочи о богатом континуитету постојања и живота на овом простору. Обновна манастира значила је и обнову заједнице, пут ка одрживом повратку и останку за многе расељене Србе овога краја. „Наш народ је то добро препознао и овај манастир доживљавају као мјесто сигурности, мјесто окупљања и мјесто које им даје снагу за даљи опстанак”, казао је игуман Данило.

Музеј манастира Житомислић, са једном од најзначајних збирки икона у БиХ, постао је такође позната туристичка дестинација која привлачи све већи број домаћих и страних посјетилаца.  Директорка Музеја, Ирина Колак Мандић рекла је да је Музеј који је основан 2019. године, са активним радом почео тек у другој половини 2021. године, а од тада до данас иза себе има 14 изложби слика и фотографија, три трибине и три промоције публикација, а са својом изложбом фотографија остварио је три гостовања. Дјеловање Музеја изашло је из оквира Босне и Херцеговине, сарадњом са Хрватском и Црном Гором. Музеј је био домаћин и организатор више семинара, радионица и хуманитарних акција везаних за дјецу, а његује добру сарадњу са Центром за дјецу и омладину са потешкоћама у развоју. Упутила је и посебну захвалност Граду Мостару на сталној подршци и помоћи.

Градоначелник Мостара, Марио Кордић, у изјави за медије рекао је да је Град Мостар подржао оснивање Фондације која се бави промоцијом Музеја али и повезивањем са другим музејима, галеријама и невладиним организацијама, будући да је препознао  значај тог пројекта за српску заједницу. „Драго ми је што је заживио и представља нешто чиме се они поносе. Ми ћемо и даље подржавати пројекат јер на тај начин заједно са српском заједницом подржавамо културни идентитет Града Мостара.”

Свим вјерницима православне исповијести г. Кордић зажелио је срећан Божић.

Поред представника Града Мостара, Божићном пријему присуствовале су бројне званице из политичког, културног и јавног живота овог дијела Херцеговине.

Фондација Музеј Житомислић