На Божић 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство братства мостарског Саборног храма.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије поучио је вјерне да се хришћани уздају у Бога и Његову утјеху и благодат, а Бог избавља оне који су, по ријечима патријарха Павла, људи – Бог долази људима и љубав Божија предусреће човјека чистог срца. Људи су позвани да свој поглед, и све своје, усмјере ка Господу – нарочито у божићној ноћи – да ишту Царство Божије, да ишту Господа, како би Он освијетлио човјеково срце и промијенио његов ум, осјећања и вољу, те подарио људима све ново – изнова их стварајући и дајући им вјечну перспективу. Бог је показао највећу љубав, дајући живот свој за људе, а та љубав није само највећа љубав, већ и љубав која нема краја. Христос је дошао да покаже да задња ријеч није гроб него Васкрсење Христово.

Након Отпуста, Владика Димитрије поздравио је сабране вјернике најрадоснијим поздравом ”Христос се роди!” и пожелио да Христос опосредује људске односе како би Јеванђеље прожело све човјеково биће и како би Христос био начин односа људи међусобно и односа према творевини – тада ће мир Божији бити у човјековом срцу и међу људима.

« од 33 »