Билећани су током једнодневног путовања прошлог викенда посјетили православну Гимназију „Свети Сава“ Српске православне цркве у Подгорици, која је почела да ради прошле године и опремљена је по највишим стандардима за извођење наставе.

Отац Гојко Перовић, који је ту дочекао госте, позвао је ученике и из Херцеговине и Републике Српске, који су заинтересовани да дођу да је похађају, за које би могао да буде обезбијеђен и смјештај.

Билећани су се, током путовања, упознали и са богатом српском историјом у Црној Гори, историјом српских светородних владарских породица Немањићa и Петровићa, а имали су прилику и да погледају богату ризницу цетињског манастира, при коме је некад радила и чувена Цетињска штампарија, једна од најстаријих на Балкану.

Посјетили су Манастир „Светог Петра Цетињског“ , као један од најзначајнијих манастира Српске православне цркве и једна од највећих светиња, који је сједиште Митрополије црногорско-приморске.

Билећани су се у крипти храма Христовог Васкрсења у Подгорици поклонили гробу блаженопочившег митрополита црногорско- приморског Амфилохија, који је изграђен по његовом благослову.

У оквиру путовања поклоници из Билеће су посјетили и Цркву „Светог Ђорђа“ под Горицом у Подгорици, једну од најстаријих светиња у Црној Гори, гдје их је дочекао протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

У Манастиру Дајбабе , који је православни манастир код Подгорице у близини истоименог села, грађани Билеће су се поклонили моштима светог Симеона Дајбабског.

На мјесту данашњег манастира Дајбабе крајем 19. вијека је градњу цркве посвћене Успенију Пресвете Богородице иницирао јеромонах Симеон.

Путовање је организовано под покровитељством Саборног Храма „Свети Сава“ и Фондације „Свети Вукашин“ у Билећи, уз вођство старјешине хрма Небојше Коловића, а међу поклоницима су биле и чланице Удружења жена обољелих од рака дојке „Света Петка“ из Билеће, као и млади билећки фолклористи и остали грађани Билеће.

« од 12 »