Десете недјеље по Духовима, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Храму Преображења Господњег у Суторини. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-херцеговачке и приморске и гости из других епархија СПЦ.

Након Јеванђеља, бесједио је Владика Димитрије, појаснивши да је тема прочитане јеванђељске перикопе недостатак вјере. Догађај се одвио након силаска Господа са горе Преображења. Све јеванђељско приповиједање води ка гори Преображења, гдје Отац објављује ”Ово је Син мој љубљени”. Потом јеванђеље најављује да ће Син човјечији бити предан у руке људске и да ће у трећи дан васкрснути. Прочитана перикопа говори о опасности невјерја, док за вјеру Јеванђеље говори да је као зрно горушичино, једнако као и Царство небеско. Царство небеско треба да се разраста у бићу човјечијем, потребно је да се засади у срцу човјечијем, а засади се преко сјемена које је ријеч Божија, која се увијек чита у Светој Литургији. Ријеч Божија долази као утјеха и милост човјеку, појави се у уму и срцу човјековом и освијетли његов живот. А човјек је позван да живи јеванђељски, потпуно се предавши Спаситељу, духовно – тако што чита ријеч Јеванђеља, душевно – молећи се Богу, а тјелесно – постећи. Зато Господ говори о посту и молитви, то је дар људима преко кога сви могу потпуно да се дају Богу. То је велика радост, љубав и милост Божија. Вјера је шесто чуло које је Бог људима дао као ново, надразумно, надосјећајно, надемотивно чуло, како би се човјек могао сјединити са Спаситељем.

По Отпусту, Владика је узнио хвалу Богу за све што је дао човјеку, Богу који је створио човјека не само за привремено биће, већ за вјечни живот. Пожелио је да Бог подари човјеку молитву којом се моли отац дјечака у данашњем Јеванђељу, јер је и Богу све могуће када човјек покаже вјеру.

« од 58 »

Фото: Владо Ружић