У великој сали Културног центра у Чачку, 3. новембра 2023. године, одржана је свечана академија у част патријарха Павла у оквиру манифестације 8. „Дани патријарха Павла“ у Чачку, Кућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену. Овогодишња Манифестација је један од садржаја пројекта „Чачанска родна“ – Чачак – престоница културе Србије 2023. године. После штампања и промоције другог броја часописа ПАВЛЕ патријарх српски, дрворезбарске колоније „Крст патријарха Павла“ и свечаности у манастиру Благовештење кабларско, свечана академија посвећена имену и делу патријарха Павла је један од традиционалних садржаја Манифестације.

Овогодишњу свечану академију чинили су целовечерњи концерт хора Радио-телевизије Србије под управом маестра Бојана Суђића, реномираног уметника светског гласа, и беседа о јеванђеоском животу патријарха Павла протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића бившег ректора и професора Призренске богословије и Богословије „Св. Кирило и Методије“ у Нишу.

Публика, поштоваоци лика и дела патријарха Павла из овог дела Западне Србије уживали су у извођењу композиција овог реномираног ансамбла, препознатљивог звука и извођачког угледа у српском музичком животу који је део Музичке продукције РТС. Хор је извео композиције Оче наш Јосифа Маринковића, Херувимску пјесан, О како безаконоје, Трећу руковетПету руковет и Тебе појем Стевана Стојановића Мокрањца, Благословен јеси Господи Сергеја Рахмањинова, три мадригала Константина Бабића и  Тројанац Милорада Кузмановића.

О јеванђеоском животу Светог Павла патријарха српског надахнуто је говорио живи сведок ове изузетне личности, протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић. Прота Милутин је у време владике Павла (1962) године постављен за наставника Призренске богословије, а за ректора од 1984-2021.

На крају програма, у име организатора и покровитеља, посебне захвалнице, реплике крста који је изрезбарио Гојко Стојчевић (Павле) у манастиру Вујан и два броја часописа ПАВЛЕ патријарх српски уручио је Драго Милошевић. Свим члановима хора уручена су оба броја часописа посвећена овом светом човеку у издању манифестације „Дани патријарха Павла“. Иначе поменути часописи се могу наћи и у електронском облику на адреси https://danipatrijarhapavla.rs/izdavastvo/casopis.

У оквиру 8. „Дани патријарха Павла“ најављен је за крај новембра или у децембру још један садржај; дуо драма „Патријарх Павле – бити човек међу људима и нељудима“ у извођењу глумаца Милана Малбаше и Александра Дунића.

Покровитељ Манифестације је град Чачак. Организатор свечане академије, у име покровитеља, је удружење „Павле – живот по Јеванђељу“ у сарадњи са Културним центром и Туристичком организацијом Чачка.