У прву Недјељу по Духовима, Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у храму Свете Тројице у Гацку. Високопреосвећеном Владици саслуживали су свештеници Саша Којовић, Александар Гајић и ђакон Срђан Милошевић.

Бесједећи по Јеванђељу, Владика је појаснио да данашња јеванђељска перикопа говори о чудесној тајни одрицања од себе. Човјек не може и не треба да воли ближње своје више него Господа, јер људски род није ни знао како да употријеби љубав, док Христос није дошао и показао шта је суштина љубави. Човјек је позван да кроз Христа и испуњавање заповјести Божијих воли друге, иначе својом љубављу може повриједити другога, јер љубав бива себична ако Господ не рашири човјеково срце, ако Христос не преобрази човјекову душу, савјест и осјећања, како би човјек на прави начин волио ближње.

По Отпусту Владика Димитрије пожелио је да благослов Божији буде са свима сабранима и свима које срећу у животу. Рекавши да је Литургија слика Царства Небеског, Владика је нагласио да ће оваплоћени Бог бити дио сабора – један од нас. Христос се никада више неће отуђити од људске природе, само ако људи буду имали љубави међу собом и ако буду имали трпљења у животу.

« од 46 »