У недјељу тридесет четврту по Духовима, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Благовјештенском храму на Црквини. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије указао је на богатог младића, који одлази тужан, као на примјер душе која трага за Господом иако се у јеванђељској причи не помиње какав је његов крај, будући да за разлику од фарисеја и књижевника не остаје равнодушан на ријечи Христове. Постојан одговор на питање вјечног живота које је растужило младића, човјек може пронаћи у примјеру Светог Саве, који је својим животом испунио јеванђељске заповјести. Владика је нагласио да Бог савременом човјеку, једнако као и човјеку из времена Светог Саве или времена у којем богати младић среће Христа, даје једнаку прилику да се уподоби Богу. Доказом здраве душе, показује се потреба за постављањем питања вјечног живота, а Свети Сава се показао примјером душе потпуно посвећене Богу, човјека који се удостојио да Божија благодат дјелује кроз њега.

Владика Димитрије присуствовао је Светосавској приредби коју су, уз помоћ вјероучитеља и братства Херцеговачке Грачанице, припремили требињски ђаци.

« од 60 »

Фото: Владо Ружић