У недјељу, дванаесту по Духовима, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Манастиру Херцеховачка Грачаница на Црквини. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

Након Јеванђеља, бесједио је Владика Димитрије, појаснивши да човјек када жели да наслиједи вјечни живот не може ослонац тражити у свом богатству – било да је то материјално богатство или умишљеност о сопственој важности. Човјек треба да се ослања само на Бога, зато Господ говори младићу да разда све што има и само се ослони на Бога. Младићева туга, о којој говори Јеванђеље, показује да је Господ погодио тајну његовог бића. Ако је младић и желио да разда имање, Господ му говори да то учини одмах. Поручује, једнако као на другом мјесту када говори „одреци се себе и узми крст свој“, тј. све што ти дође, прими као Божију вољу, смири се пред Божијом вољом, а најбоље је да благодариш за Божију вољу, и – хајде за мном.

По Отпусту, Владика Димитрије подсјетио је на ријечи блаженопочившег Патријарха Павла, пожеливши да Бог сабранима подари да се њихова срца толико рашире да постану немоћни за гријех, а моћни за сваку врлину, љубав, правду и милост Божију како би живјели благодаћу Божијом, тако ће се у њиховом животу обистинити ријечи Јеванђеља да оно што је људима немогуће, Бог чини могућим.

Након службе, услиједила је приредба коју су припремила дјеца из цркве са Грачанице.

« од 22 »

Фото: Милош Бјелица