По благослову владике Димитрија, вјероучитељи наше епархије пошли су у обилазак Далмације и њених светиња. Послије окупљања у Мостару кренули смо у Сплит, који је био прво мјесто које смо обишли. У Сплиту нас је дочекао протојереј Милан Кадијевић, парох прве сплитске парохије и старјешина СПЦО у Сплиту. Заједно са о. Миланом обишли смо капелу Св. Саве гдје се врше богослужења за православне хришћане Сплита и околине, као и недовршени храм Св. Саве који је почео да се гради у периоду између два свјетска рата, а ни до данашњег дана није довршен. Такође о. Милан нас је провео кроз стари град гдје смо отишли до Диоклецијанове палаче, катедрале Св. Дујма, светитеља из првих вијекова хришћанства гдје се налазе његове мошти, крстионице која се налази у склопу катедрале, као и незаобилазне сплитске риве.
 
Након ручка кренули смо према Шибенику гдје смо били старом граду, у катедрали Св. Јакова из XV вијека, а прошли смо и поред Саборног храма Успења Пресвете Богородице и владичанског двора у Шибенику. Послије приморја ред је дошао да се крене према унутрашњости Далмације. Из Шибеника који је центар епархије Далматинске запутили смо се у друго сједиште епархије Далматинске, манастир Крку која је посвећена Св. Архангелу Михаилу. Крка је саграђена 1348. године, а задужбина је Јелене Шубић, сестре цара Душана и жене Младена Шубића који је владао тим крајевима. У Крки, гдје нас је дочекао јеромонах Севастијан са братством, смо вечерали и одмах се упутили у манастир Крупу на конак.
 
Други дан је почео Светом Литургијом коју је служио наш домаћин, игуман манастира о. Пајсије Будимир, уз одговарање наших вјероучитеља. По завршетку Свете Литургије слушали смо о историјату манастира који је најстарији православни манастир у Далмацији саграђен 1317. године, а задужбинар му је краљ Милутин. Такође обишли смо богату ризницу манастира, музеј и библиотеку, гдје се налази велики број старих икона, књига и богослужбених ствари које су старе неколико вијекова. Архимандрит Герасим Зелић је најзаслужнији што манастир посједује све ове вриједности.
 
Послије доручка у Крупи вратили смо се у Крку у којој смо видјели најстарију богословију која припада нашој Цркви, катакомбе у којима су по предању приповједали апостоли Павле и Тит, капелу Св. Саве у којој је сахрањен епископ далматински Стефан Кнежевић, као и саму манастирску цркву. За крај нашег путовања оставили смо Книнску тврђаву, гдје смо ручали уз предиван поглед на град и околне планине. 
 
Из Далмације се враћамо пуни драгоцијених сазнања, лијепих утисака, нових пријатељстава, а што је најбитније враћамо се још јачи и сложнији. 
 
Вјероучитељ Његош Вељанчић 
« од 43 »

Фото: Дејан Лаловић