Ученици првог разреда Основне школе  „Вук Караџић“  учествовали су у никољданској приредби, која је одржана у Саборном храму у Требињу. Пјевали су, рецитовали и молили се светом Николи за срећне наступајуће благе дане.

О најдражем дјечијем светитељу, поучио их је отац Младен Жуловић и на крају приредбе обрадовао их никољданским слаткишима.

Традиоционално окупљање уочи Никољдана потиче из добре сарадње Епархије захумско-херцеговачке и приморске са овом васпитно-образовном установом.

Како отац Жуловић истиче, 30 година се учи вјеронаука у нашем граду од другог разреда. Зато се, како истиче,  одржавају ове приредбе у цркви јер д‌јеца у првом разреду немају вјеронауку па је важно да се полако приближавају нашој традицији и вјери.

„Сликовито је житије светог Николе, повезано је са даривањем, са породицом. Као што је цијели Божићни пост посвећен породици и сам Божић представља једну свету породицу. Нед‌јеља иза нас је посвећена д‌јетињцима, па сљедећа материце па оци, што довољно говори колико је породица важна. Дарујемо поклоне једни другима и усмјеравамо се на љубав и поштовање“, каже отац Младен.

А д‌јеца нису крила радост. Дуња Рикало каже да воли да долази у цркву а посебно у сусрет празнику светог Николе.

„Данас смо се помолили, рецитовали и оставили чарапице на дрво. Треба оставити или чарапицу или чизмицу, ништа друго. Нама је важан свети Никола јер ће нам донијети поклоне“, каже мала Дуња.

А уз Дуњу се светом Николи обрадовао и Тодор Нинковић.

„Свети Никола је био добар човјек, волио је људе а посебно д‌јецу. Он је једног дјечака спасио када му се рибља кост заглавила у грлу. Ми га баш волимо, а он ће нам донијети и поклоне“, каже Тодор.

Христина Бован нас је упутила колико је важно што идемо у сусрет Божићу, празнику радости и породице.

„Божић је најрадоснији дан. Тада се родио Исус Христос. Мама и ја правимо погаче и ставимо новчић и ко нађе новчић, тај је најсрећнији. Брат и тата уносе бадњаке а мама и ја их посипамо. На Божић нам долазе баба, деда, рођаци и родице“, каже Христина.

Данас прваци немају наставу и ова активност је подршка васпитном значају основног образовања, да у празничне дане д‌јеца уче о милосрђу, даривању и доброти. Свети Никола треба да нам буде узор у одрастању. А овакву приредбу одржаће сутра и подручна школа „Вук Караџић“ у Петропавловом манастиру.

Припремила Сунчица Пешић

Извор: Радио Требиње