На Клобуку, на граници између РС и Црне Горе и овог Видовдана у капели посвећеној Светом Димитрију служен помен за 162 борца црногорско-херцеговачких батаљона који су погинули 1915. године у борбама са аустроугарским јединицама.
 
У спомен-капели коју је, у знак сјећања на клобучке јунаке, подигао краљ Александар Карађорђевић 1924. године, помен су служили свештеници Љубиша Брњош, Драгиша Томић, Мирослав Ратковић и Петар Крговић.
 
На данашњем скупу на Клобуку говорила је Слађана Скочајић начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање и градоначелник Никшића Марко Ковачевић.
Слађана Скочајић, начелник градског одјељења за културу, породицу, спорт и образовање пренијела је поздраве градоначелника Требиња Мирка Ћурића, који је данас био спријечен да присуствује манифестацији на Клобуку јер се налази у Грачаници на Косову и Метохији. Она је истакла  да су Косово и овај крај једнако света земља, јер на њој живи поштен и вјеран народ који никада не сагиње главу пред непријатељем.
 
Градоначелник Никшића Марко Ковачевић истакао је да “данас није на Клобуку због формалног позива, већ да су га ту позвале предачке кости и да је Косово поље свуда гдје се српска крв пролила за крст часни и слободу златну. Није случајност што наши преци који су живот дали за отаџбину почивају са ове стране границе. Они нас подсјећају да треба духовно да превазиђемо границу и да се ујединимо. ,,Требиње се одужило овим борцима, а ми тек требамо, и тек онда можемо рећи да је Црна Гора васкрсла“, истакао је Ковачевић.
 
Свештеник Драгиша Томић у свом обраћању наводи да је Видовдан празник који не престаје, да је пут правде и Божије љубави пут вјечности која у себи има све прошле вијекове, укључујући вијек у коме ми живимо. ,,То је пут у коме смо ми,у оној мјери у којој имамо љубави према Богу и ближњима, народу своме и творевини Божијој“ , наводи отац Драгиша. Наши преци су одавде црпили своју вјеру и снагу и оставили нам у наслијеђе. ,,Човјек је само једно дужан Богу, а то је да се спасе, да иде путем светости и то је пут који је наш свети кнез Лазар изабрао“, истиче свештеник Драгиша. Такође каже да је најсигурнији пут пут љубави, према Богу, људима и свему ономе што човјека чини човјеком. Видовдан траје и трајаће, и треба да скупимо снаге у овим временима исповиједамо Христа и да се у царству његовом радујемо једни другима”, рекао је отац Драгиша Томић.
 
Свештеник Мирослав Ратковић поздравио је присутне и пожелио им срећан празник светих клобучких мученика, који нас овдје сваке године окупљају у миру, радости и љубави.  ,,Када служимо службу божију, браћо и сестре, то је догађај неба и земље када је Господ са нама. Сам Господ је рекао да када се двоје или троје у Његово име састану, ту је и Он са њима“ , истиче отац Мирослав. Такође се захвалио свим присутним, својој браћи свештеницима, оцу Љубиши Брњошу који је дошао из Америке, оцу Драгиши Томићу и домаћину, оцу Петру. Посебну захвалност упутио је градоначелнику Мирку Ћурићу и начелнику Никшића Марку Ковачевићу, који су увијек били спремни да пруже несебичну помоћ.
Уз гусле је пјевао Никола Косовић, а пјесме из Косовског циклуса пјевала је Марија Ратковић а наступили су и пјесници Трипко Драганић и Здравка Бабић.
Р.М.