На празник Ваведења Пресвете Богородице, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у манастиру Добрићево. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

На данашњем сабрању Владика Димитрије одликовао је чином игуманије, настојатељицу добрићевске свештене Обитељи монахињу Теклу и предао новој игуманији напрсни крст, што су сабрани попратили усклицима Достојна.

У јеванђељској бесједи Владика је нагласио да је у Богородици читаво човјечанство позвало Бога да учествује у спасењу људског рода. Богородица је показала да је једино мјесто које Бог жели да му човјек жртвоприноси чисто срце човјечије. Мајка Божија се показала као једини плод човјечанства достојан Бога, а сваки човјек је позван да у свом животу понови то чудо – да се у његово срце благодаћу усели Бог.

Литургијско прослављање манастирске славе завршено је освећењем славског колача и служењем помена оснивачима и ктиторима, током свечаног литијског опхода. Потом се сабранима обратио Владика Димитрије честитавши славу и поучивши да Свети Дух све силе човјека осабори, чинећи га цјеловитим, тако да сво биће његово служи Богу и тада се дешава чудо – Дух Свети ствара заједницу, Цркву Божију.

« од 83 »

Фото: Владо Ружић