Извор: Радио Требиње

У Музеју Херцеговине у Требињу вечерас је одржано сликовно предавање библисте Срђана Ратковића, професионалног библијског водича Министарства туризма Израела, под називом „Између Србије и Свете Земље Израиљеве“.

Основна тема предавања била је приказивање и упознавање светих мјеста Синаја, Израела и Палестине.

Ратковић је показао и духовно искуство благодати Свете Земље, кроз библијску и светоотачку историју са тачкама од значаја за нас познатим из досадашњих истраживања, као што су ходочашће архиепископа Српског Саве у XIII вијеку, стварање српске монашке заједнице окупљене око ктиторског манастира Светог Архангела Михаила у Јерусалиму од XIV до XVII вијека, падање српске духовне мисије у заборав, обнове интересовања под Обреновићима и Карађорђевићима у XIX и XX вијеку, поновну опскурност у периоду постојања државе СФРЈ, као и духовну обнову кроз поклоничка путовања савременог доба.

„Идеја је била да управо овдје представимо шта је то заједничко Требињу и Светој земљи. На идеју сам дошао захваљујући свештенику Александру Илићу, са којим сам студирао, а са којим сам се након тога сусрео послије 20 година и то у Јерусалиму. Највећа саборност нашег народа када посјети Јерусалим је код Христа, смјештена у тајни васкрсења“, рекао је Срђан Ратковић.

Свештеник Илић је казао да је Јерусалим свједок трагова Христових, те да се кроз сликовно предавање могло чути и видјети мноштво чуда.