Протојереј-ставрофор Милован Глоговац (1942-2024), некадашњи старешина храма Успенија Пресвете Богородице у Панчеву и потом, у мировини, духовник манастира Ваведења Пресвете Богородице на Сењаку, уснуо је у Господу дан после празника Сретења Господњег, 16. фебруара 2024. године. Манастир Ваведење је саопштио да ће Света заупокојена Литургија и опело бити служени у понедељак 19. фебруара 2024. године од 8 часова у овој светињи на Сењаку, а потом ће ковчег са телом проте Милована бити пренет у храм св. великомученика Георгија на Старом православном гробљу у Панчеву. Помен ће бити служен од 13 часова, а потом ће бити обављена и сахрана.

Прота Милован Глоговац је родом из Драмишева код Невесиња, а предање каже да су се први Глоговци у ово херцеговачко село доселили са Косова и Метохије пре четири века. После завршене Основне школе уписао је Богословију Светога Саве у Београду 1962. године, а 1968. године се оженио Миленом (рођеном Самарџија) из Невесиња. Његов син био је чувени српски драмски уметник Небојша Глоговац, који се упокојио 9. фебруара 2018. године. Кћи Бојана је магистар психологије.

Прота Милован остаће упамћен код небројене браће и сестара, не само православних хришћана, по својој мудрој и благој, очинској поуци. Када је требало, знао је бити и оштрији, подвикнути или укорити, али увек – са пуно љубави.

Често је прота Милован говорио да нама није једино решење што припадамо православној цркви, него свако мора да докаже и покаже својим животом и радом да је заиста прави хришћанин. „Сваког дана и сваког тренутка у нашем животу ми морамо да сведочимо и потврђујемо нашу веру“, говорио је прота који је наглашавао да „Бог тражи нашу сарадњу, куца на наша срца“. „Христос нас позива да се препородимо, дубоко заронимо у своје грехе и истински се покајемо“, рекао је прота гостујући у једној од наших емисија „Реч пастира“.

За наш однос према упокојенима, гробљима, свему што нас окружује у невидљивом и видљивом простору, за достојанствено прослављање светитеља, сведочење Господа – „потребна је само љубав“, говорио је о. Милован.

У спомен на новопрестављеног слугу Божијег, оца Милована Глоговца, у понедељак 19. фебруара 2024. године, од 10 часова ћемо у термину емисије „Реч пастира“ чути једну од емисија у којој је својевремено гостовао почивши прота.

Вјечнаја памјат слуги Божијем Миловану!

Извор: Радио „Слово љубве“
Фото: Урош Арсић / Ringier