Црквени хор „Свети Василије Тврдошки и Острошки“ синоћ се представио цјеловечерњим концертом на манифестацији „Лице хришћанске културе 2023“ у Дубровнику, у цркви Светог Благовјештења.

На програму је било 13 композиција српских и руских композитора.

Kонцерту, који је наишао на топао пријем тамошње публике, присуствовали су и протојереји-ставрофори Владан Перишић, Стеван Kовачевић, Славко Зорица и Милан Бужанин те бројни представници католичке вјерске заједнице, међу којима и дубровачки бискуп, монсињор Роко Гласновић и викар дубровачке бискупије дон Ивица Перван.

„Од када диригујем овим хором, другу годину заредом учествујемо на манифестацији ‘Дани кршћанске културе’. Пред препуном храмом хор је извео два блока са духовном и свјетовном музиком. На репертоару су се, поред осталих, нашле и композиције Kорнелија Станковића, Станислава Биничког и неки од најранијих записаних ђела Захарија Орфелина из 1757. године. Оно што нам је посебно драго јесте да смо за дубровачку публику извели и двије композиције Владимира Бердовића, дубровачког композитора требињског поријекла – у блоку духовне музике извели смо  композицију „Достојно јест“ за женски хор, које је настала  1972. године, а у  другом дијелу концерта – његову познату свјетовну композицју ‘Линђо’ за мјешовити састав“, наводи диригент хора, мр Јована Марић.

 

Приусутне је синоћ поздравио свештеник српске православне цркве Светог Благовјештења у Дубровнику Мирослав Бошковић, истичући значај манифестације на плану повезивања и међусобног уважавања православне и католичке вјерске заједнице у овом граду.

„Сматрам да је заједништво, у сваком смислу, увијек добро, посебно ми, који себе називамо хришћанима, прије свих смо позвани да то показујемо и да на то позивамо. Свједоци смо да су то чинили и апостоли, од најранијих времена, свети оци цркве, посебно у прва четири вијека. О међусобном уважавању и љубави недавно је на предавању у оквиру ‘Дана крћанске културе’, говорио и наш свештеник, др Владан Перишић. Ако то немамо као заједнице које себе називају хришћанским, онда је упитно да ли смо заиста хришћани. Сваки овакав скуп Богу је мио, а на нама је да радимо“, каже Бошковић.

Он је додао да су концерти требињског црквеног хора увијек посјећени у Дубровнику.

„Дубровачки аудиторијум воли да слуша концерте нашег хора. И вечерас је наступ пратио велики број људи, а њихови аплаузи показали су да је било одлично“, каже Бошковић.

Наводи да је од изузетног значаја што је концерт пратио и дубровачки бискуп, монсињор Роко Гласновић.

„Нови дубровачки бискуп, монсињор Роко Гласновић је радо виђен гост, и претходних година смо такође лијепо сарађивали са његовим претходником, бискупом Матом Узинићем. Види се да су људи озбиљно схватили свој позив, како наши епископи, претходни Григорије и садашњи Димитрије, тако и бискупи, али и ми свештеници, браћа монаси и монахиње, часне сестре. На свим нивоима људи су спремни за повезивање, размјену искустава, све радимо из љубави, у славу Бога и на корист нама људима, да љубав Божија и мир Божији завладају међу људима“,  истиче Бошковић.

У паузи концерта, о историјату хора и изазовима хришћанства у савременом свијету бесједио је протојереј-страврофор Дражен Тупањанин.

Он је, поред осталог, казао да су два Дубровчанина дала велики допринос музици и требињском црквеном хору – композитор и диригент Владимир Бердовић и свештеник Арсеније Ћоровић, који је служио у Требињу.

“У времену Васкршњег поста и међусобним сусретима, трудимо се да нађемо љепоту у лицима наше браће и сестара”, истакао је Тупањанин.

У име организатора манифестације, говорио је генерални викар Дубровачке бискупије, дон Ивица Перван, који је захвалио свештеницима Српске православне цркве на гостопримству и извођачима на изузетном концерту.

По завршетку концерта хора „Свети Василије Тврдошки и Острошки“, за учеснике и госте у Парохијском дому приређена је трпеза љубави, чији је домаћини била Српска православна црквена општина Дубровник.

Извор: Радио Требиње