Богојављенско пливање за Часни крст, поводом данашњег празника Богојављења организовано је и у Мостару. Шеснаестогодишња Слађана Милићевић из Невесиња прва је допливала до Часног крста у ријеци Неретви. У пливању је учествовало више од двадесетак младића и неколико дјеце углавном из Мостара, али и околних мјеста, а први пут у Неретви је запливала и једна дјевојка.

Милићевић чији су корјени из Мостара, каже да проводи љета у Мостару и на ријеци Неретви и да јој је увијек била жеља да заплива на Богојављење.

“Хладно је али се осјећам супер. Први пут пливам за Часни Крст. Јако ми је драго што сам једина жена овдје и надам се да ће у будућности бити више жена које ће пливати”, рекла је Милићевић.

Парох благајски Бранимир Боровчанин подсјећа да се на Неретви плива већ седму годину.

“Пливача је било преко 25, а изнимка је ове године дјевојка Слађана која је и прва допливала до Часног крста. Први пут да је једно женско учествовало и надам се да ће овај њезин потез охрабрити друге дјевојке да нам се придруже да није то чисто мушка манифестација”, рекао је Боровчанин додајући да је ове године манифестаија била најмасовнија.

Боровчанин подсјећа да пливање за Часни крст на Богојаљење симболизује потапање тијела у воду у знак сјећања на крштење Исуса Христа у ријеци Јордану, који се прославља на празник Богојављења.

Појашњава да су пивачи из Мостара и околних мјеста, али да су све то потомци Мостараца који не живе тренутно у Мостару. Најмлађи учесник пливања има 9 година, а најстарији више од 65 година.

Младићи из Мостара на крају су све почастили скоковима у Неретву, након чега су се сви присутни загријали и поразговарали у Друштвеном дому у Ортијешу.