На Теодорову суботу Владика Димитрије началствовао је у Манастиру Завала. Преосвећном Владици саслуживали су игуман Василије и јерођакон Стефан.

Бесједећи по Отпусту Владика Димитрије појаснио је да Бог човјека милује Божијом благодаћу, та милост је нестворена благодат Светога Духа. Човјек по чистоти и отворености срца може да се удостоји миловања Божијег, које врхунац достиже на Светој Литургији причешћем Тијлом и Крвљу Христовом. Литургија је за човјека пуни и нови живот, мјесто на којем се људи осјећају као своји на своме, у дому Оца небескога, као они који су, иако грешни и слаби, дошли да се причесте Божијом светињом и силом. За човјека је важно да не пристаје на гријех, чак и када пада позван је да поново устаје, гледајући у љубав Божију и у Христов лик, вапијући за помоћ благодати Божије.

На данашњем сабрању Владика Димитрије, манастирско братство и сабрани вјерници молитвено су се сјетили блаженопочившег Владике Атанасија, који се упокојио на данашњи дан. Годишњи помен биће служен у суботу, Друге недјеље поста, у требињском Саборном храму. Поводом Годишњице упокојења Владике Атанасија биће уприличен литургијски сабор, којем претходи вишедневни програм богат књижевним и умјетничким садржајима.

Фото: Владо Ружић