Subscribe Now
Trending News
Категорије
Свједочанство библијског страдања Херцеговине
ЕП. АКТИВНОСТИ, ТРЕБИЊЕ

Свједочанство библијског страдања Херцеговине

Извор: Радио Требиње

У Музеју Херцеговине Требиње вечерас је одржана промоција књиге ,,Библијска 1941. година“ која је објављена у издању Књижевне задужбине „Кнез Мирослав Хумски“.

Књига је састављена од 16 извјештаја из Херцеговине, који су настали током Другог свјетског рата, а били су у посједу Епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија Јевтића.

„Сада већ давне 2017. године, у Манастиру Тврдош мени је блаженопочивши епископ Атанасије показао ову архивску грађу, односно копије докумената из Архива Синода Српске православне цркве у Београду и изразио жељу да у једном тренутку буде објављено. Ово је изузетно вриједна грађа, а година 1941. је библијска по величини страдања Херцеговине и огромном страдању српског народа у Херцеговини. Парохијски свештеници су о тим догађајима свједочили, писали документа руком или на писаћој машини, слали Синоду Српске православне цркве али уједно и оставили трајан свједок о једном тешком времену. У књизи имамо и детаљне извјештаје и из Дубровника, Мостара као и осталих мјеста као и из села Херцеговине које говоре о монструозним злочинима који су почињени“, рекао је на вечерашњој промоцији историчар доктор Горан Комар.

Јеромонах Теофил, настојатељ манастира Дужи, велики познавалац лика и дјела блаженопочившег епископа Атанасија је рекао да је ова књига дјело од изузетног значаја и свједочанство тешког времена.

„Епископ Атанасије је често говорио: ‘Моје су димензије од Косова до Јадовна’. Био је велики мученикољубац и све ране нашег народа њега су јако бољеле и до посљедњег тренутка свог живота, као велики теолог и патролог, писао је и говорио о страдању свог народа“, рекао је Јеромонах Теофил.

Рукописе су за штампу припремили Предраг Лозо, историчар и Горан Комар.

Издавање књиге благословио је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.