Светосавске свечаности у Требињу почеле су свечаном академијом у позоришној сали Културног центра, у славу највећег српског светитеља и просвјетитеља, и уз богат културно-умјетнички програм.

Заслужним просвјетним радницима додијељене су светосавске награде, чиме је одата пажња и поштовање према онима који су свој радни вијек провели у образовању и на пут извели велики број наших суграђана.

У богатом културно-умјетничком програму наступили су: Весна Станковић и Бошко Пулетић, глумци Народног позоришта из Београда, Јована Зукановић и Љуба Манасијевић, извођачи традиционалне музике из Београда.

У програму су учествовали и хор средње Музичке школе под диригентским палицом Милосава Сукоњице, као и трио у саставу Соња Марковић (клавир), Соња Војводић (виолина) и Лидија Паулин (виолончело), као и рецитатори и вокални солисти из требињских основних и средњих школа.

 

Свештеник Александар Илић је у пригодној бесједи рекао да се на питање ко је био Свети Сава могу добити многи одговори.

Он је додао да је Свети Сава био монах, љекар, учитељ, просвјетитељ, вођа, ослободилац, миритељ, научник, духовни родитељ, а напосљетку владар, господар царски син.

„Свети Сава је учио и поучава и данас све који желе да буду научени, спашени од брига и терета овог свијета, све који желе да буду радосни и слободни, мирни у савјести својој, отворени за нова сазнања и искуства вјере и богоудног живота. Његове поуке су јединствене и корисне свима“, навео је Илић.

Он је казао да је Свети Сава и када је као човјек ходио земљом и данас када је свети свима био све, да их задобије за Христа.

Илић је истакао да би свако ко би и на тренутак одвојио своје вријеме и посветио га било писаној ријечи или свједочанству Цркве и народа о Светом Сави, пронашао надахнуће да се развија и напредује.

„Свети Сава је учио и поучава и данас све који желе да буду научени и спасени од брига и терета овога свијета, све који желе да буду радосни и слободни, мирни у својој савјести, отворени за нова сазнања и искуства вјере и богоугодног живота“, рекао је Илић.

Он је казао да Свети Сава све људе учи да буду творци ријечи, а не само читаоци, јер све што је српски народ изградио, изградио је на узорима попут Светог Саве.

„Данашњи човјек прво жели да се допадне другима, па себи, губећи на тај начин сопствену личност, пратећи друге читајући, гледајући, у мјесту стојећи, не чинећи ништа да то што чита прати и види пријеними или промијени. Заборављајући на поуке Светог Саве, ми смо у својој непокретности постали сљедбеници и слијепи читаоци свега што се нуди“, поручио је Илић.

Он је додао да је Свети Сава задобио небеску славу тако што се одрекао људске славе и свих слабости овог свијета, посветивши се монашком  постригу и живећи богоугодно.

„Kао такав постао је живи примјер свједочанства живот Бога који га је даровао и небеским и нашим земаљским поштовањем“, нагласио је Илић.

више на: Радио Требиње