Свету Литургију, на празник Светог Јована Кронштатског, у корићком манастиру, посвећеном oвом светитељу, служио је Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење јеромонаха Павла, Бенедикта и Теофила, протојереја-ставрофора Велимира Ковача, протојереја Саше Којовића, јереја Милоша Мандића, Александра Црногорца и ђакона Срђана Милошевића и Дејана Ивановића.

Јеванђељску бесједу Владика Димитрије почео је ријечима да је Исус Христос исти и данас и јуче и у вијекове вјекова – једини истинити истински Богочовјек, свагда присутан у Цркви. Подсјећајући на ријечи апостола Павла, о Христу као глави тијела Цркве, Владика је појаснио да је Христос као оваплоћени човјек пуноћа Божија – слава Божија. Жеља Божија је да се све спасе, да све уђе у тројичну љубав – Оца, Сина и Светога Духа. У Цркви Божијој тајна присуства Бога постоји од вајкада, и људе, сабране у Цркви, на исти начин уједињује та тајна која се огледа у сабрању, покајању, молитви, праштању и причешћу, милостивости, отворености и чежњи за живим Богом. Говорећи о светитељима које Црква данас прославља и подсјетивши на ријечи Светог Јована Кронштатског о Литургији: „Ја умирем када не служим Свету Литургију“, Владика је појаснио да је Литургија чежња за Богом и најбоље мјерило човјековог духовног живота. Здравији је човјеков живот када на Литургију долази са покајничком чежњом, носећи Бога у срцу, него са умишљеном праведношћу, носећи Бога само у својој памети. Право, истинско покајање је тужно-радосно осјећање, принос Богу, и то је истински пут у цркву. Примјер тога су светитељи, који су читавим бићем чезнули да се узнесу Богу, причесте и присједине – Богу који силази на земљу.

По Отпусту, Владика Димитрије је истакао да је Свети Јован Кронштатски чудо Божије дато Цркви у „наша времена“. Указујући на страдање које ће услиједити, Свети Јован није критиковао, већ помагао људима, све заснивајући на молитви – на односу са Христом. Када је ту почетак, онда ће и крај бити добар, Господ ће дати да човјек учини што је наумио, чак и више од тога. Владика је нагласио да је тако и мати Христина устрајала и опстајала, а Бог је показао да је била у праву, јер Бог никада не одбацује људско срце када му се читаво посвети.

« од 65 »

Фото: Владо Ружић