Свети апостол и јеванђелист Лука и Свети Петар Цетињски, торжествено су прослављени у Цетињском манастиру. Свету литургију су служили Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, Архиепископ михаловско-кошицки Георгије, Епископ милешевски Атанасије, Епископ полошко-кумановски Јоаким, Епископ брегалнички Марко, Епископ рашко-призренски Теодосије, Епископ славонски Јован, Епископ бихаћко-петровачки Сергије и Епископ захумско-херцеговачки Димитрије.

Након прочитаног зачала Светог Јеванђеља од Луке, Владика захумско-херцеговачки Димитрије, подсјетио је на ријечи Светог Петра Цетињског: ”Ко много збори без разлога, тај се стиди од говора свога”, те нагласио како се он увијек ослањао на плодно сјеме ријечи Божије. ”Чудесно ново чувство, како кажу Свети оци, које нам је Бог дао, чуло вјере, да можемо бити пријатељи и позваници Божији, а онда у Новом Завјету имамо нешто више од тога, а то је долазак нашег Спаситеља Господа Исуса Христа у тијелу и оно што је Мојсију било немогуће, нама је могуће”, рекао је Владика и додао да из лица Божијега градимо нови живот и постајемо нови људи. ”Мајстор тог описивања сусрета са живим Богом је Свети апостол Лука, данас прослављани и коме многе породице приносе колач и жито као свом заштитнику. Био је мајстор да осјети и опише како се људско срце приклони Богу”, казао је и подсјетио на два мјеста у Светом Писму гдје он својим детаљима боље то приказује од других јеванђелиста, а то је тренутак плача Светог апостола Петра након што се три пута одрекао Христа, а други моменат је у сусрету Луке и Клеопе са васкрслим Господом на путу за Емаус.

”Ријеч Божија и наш Спаситељ, зажижу огањ у срце сваког човјека који је спреман и који је отвореног срца, а такав човјек је био Свети Петар Цетињски који је као дванаестогодишњи дјечак дошао у манастир и кога данас прослављамо”, рекао је Владика Димитрије, честитајући славу игуману Пајсију са братијом и ректору Богословије Светог Петра Цетињског, Благоју Рајковићу са професорима и ђацима. Владика је нагласио колико је срце Светог Петра горело љубављу Божијом, да је он стизао са краја на крај Црне Горе и свима био утјеха, попут апостола Павла, био је и темељ Црне Горе и свег српског народа, темељ свега вриједног и истинитог у данашњој Црној Гори: ”Као што је темељ Цркве Божије и свих нас и Светог Петра Цетињског, Свети апостол Лука, тако је свети Петар Цетињски био темељ великих људи, својих наследника на трону, а један од њих је Владика Раде, а други је Митрополит Амфилохије блаженоупокојени, који су плод проповједи Светог Петра Цетињског, а без те проповиједи ни они не би били тако предањски, истинити и ни они не би тако освојили и утјешили наша срца и поновили ту жртву Светог Петра Цетињског.”

”Нека би дао Бог да и ми, барем у малој мјери, будемо слични њима и да се преображавамо, да сваког дана почињемо нови труд и подвиг, да улажемо љубав, али не да се надамо у себе, већ да то буде наш принос да би благодат Божија сишла на наша срца, на наше душе, на савјести, умове, на вољу и наше биће, да би нас преобразила. Кад све буде тако, дубоко вјерујем да ће и она капелица на Ловћену која нам је свима тако на срцу, никнути као пролећни цвијет из орошене земље. Природно ће се појавити на том врху Ловћена и ми ћемо је обновити и саградити поново, а кад погледам вас, живу Цркву Божију, па помислим и погледам на Ловћен, зачудим се како она већ није ондје”, рекао је и подијелио осјећај да је куцнуо час и да је дошла пуноћа времена, али Бог ће дати благослов да свима буде на утјеху, а никоме на некакво понижење, а прије свега да буде на помирење.

”Дај Боже, кад се изгради та капела на Ловћену, да ми остваримо аманет Светог Петра, да се измиримо, пољубимо братске ране и поклонимо се тим ранама и да ова земља коначно изађе из свих својих подјела и раскола”, рекао је Владика Димитрије, још једном честитајући данашњи празник и славу Цетињског манастира….

више на : Митрополија црногорско-приморска