На празник Светих мученица Вјере, Наде и Љубави и мајке им Софије, Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у селу Романи, у близини Улога. Преосвећеном Владици саслуживали су архимандрит Василије, игуман манастира Завала, јереј Милан Милановић, парох калиновачки и ђакон Младен Старовић.

Након Литургије служен је парастос војницима Југословенске војске у Отаџбини, који су страдали у Другом свјетском рату на простору села Романи и оближњих села, која се налазе на простору Митрополије Дабробосанске и Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

Бесједећи по Јеванђељу, Владика Димитрије најприје је подсјетио да је срце човјечије темељ на којем човјек зида своје спасење. Вјера која се зачне у срцу човјековом као мало сјеме постаје начин спасења тог човјека, али и свих људи. Владика је појаснио да је сјеме о којем говори Јеванђеље сам Спаситељ, који је дошао у људском тијелу, постао један од људи и умро ради спасења људског. Господ је умро за људе – на Христовој жртви стоји црква, спасење човјека, хришћански живот, на том сјемену спасавали су се светитељи, на том стоје и људи као народ Божији. Све што вриједи у свијету засновано је на жртви. Хришћани су бића која живе за другога, жртвују се за другога, дају се за другога. Владика је нагласио да на мјесту страдања хришћани не би смјели туговати, очајавати нити допустити да се мржња или било какво лоше осјећање дотакне њиховог срца, јер пред човјеком стоји изазов да се поклони и пољуби ране брата свог. Тако је потребно говорити, долазити и молити се на мјесту страдања, како би се људи на том мјесту измирили и како би се човјек могао покајати. Ако се страдање не обиљежава и не помиње, они који су зло чинили губе прилику да се покају, а остали губе прилику да опросте.

По Отпусту Владика је похвалио све окупљене који су уложили труд да мјесто сабрања уприличе за мјесто молитве Богу. Владика је појаснио како је у животу потребно сачувати дух предака, како би били достојни Бога, светиње и православне вјере. Помињући страдања на Косову и Метохији, Владика је позвао на молитву за народ који тамо живи. Отац Милан захвалио се Владици, игуману и свима сабраним на доласку и позвао да се сабрање настави за трпезом.

« од 30 »

Фото: Владо Ружић