Тринаесте недјеље по Духовима, на празник св. апостола Тадеја, св. мученика Васа и св. мученика Рафаила Шишатовачког у цркви Рођења Пресвете Богородице Свету Литургију служио је јереј Душко Којић, уз саслужење протојереја Марка Гојачића и вјерног народа Мостара.

Након прочитане приче из Матејевог јеванђеља која говори о винограду и виноградарима отац Душко у бесједи је рекао како нас виноград подсјећа на сваки град и сваког човјека. Као што у добром винограду имамо лозе и чокоте које су засађене које су довољно одмакнуте једна од друге да би свака имала довољно простора, али и да би једна другој правила хлад, тако и у граду или заједници људи су постављени тако да нису на сметњи једни другима, али и да су ту да пазе једни на друге. Господар, који је у овој причи сам Бог свакоме од нас дао је по један виноград, некоме већи, некоме мањи, да се старамо о њему. До нас је да ли ћемо бити добри или зли виноградари. Као што виноградари у фебруару спремају виноград да добро роди те године, на начин да одбацују све што је лоше, шзо омета и отежава развој плода, тако и ми хришћани, у истом временском периоду кроз Васкршњи пост одбацујемо све што је лоше и припремамо се за празник Васкрсења и живот вјечни.
Отац Душко је посебно истакао да се кроз данашње јеванђеље запамти ријеч благодарност. Христос је у свим својим причама и бесједама осудио лицемјерје као гријех који се неће опростити. Другу ствар коју је Христос оставио својим ученицима, а преко њих свима нама јесте недјељна служба у којој ми изображавамо Царство будуће које ће доћи, по Христовом ријечима „ово чините у мој спомен“. Зато се ова служба зове „служба благодарности“. Јер све што нису имали виноградари и лицемјери и фарисеји јесте благодарност према Богу. И ми смо често склони да за све што успијемо кажемо да смо то урадили са својих „десет прстију“ заборављајући да у ствари све што имамо дугујемо Богу. Он од нас тражи да волимо једни друге, да пазимо једни на друге, да смо радосни, да не оговарамо једни друге и да нисмо лицемјерни.

На крају Свете Литургије одслужен је молебан за почетак нове школске године, ђацима су подијељени крстићи и припремљено им је послужење у гостопримници.

Након отпуста, бесједећи, отац Душко је скренуо пажњу ђацима да су насљедници великих и надалеко славних Мостараца, Алексе Шантића, Атанасија Шоле, браће Ћоровић и осталих великана Мостара. Такође, о. Душко је похвалио наше ђаке како су најбољи гдје год да оду, и гдје год да се појаве.

На крају Литургије омладинци СОК Божури из Мостара подијелили су ђачке торбе и школски прибор за све првачиће из Мостара који похађају православну вјеронауку.

Његош Вељанчић, вјероучитељ

« од 23 »

Фото: Марко Вучинић