На платоу Музеја Херцеговине Требиње вечерас је одржана свечана академија „Диптих о милосрђу“ поводом сјећања на активности Кола српских сестара у Херцеговини деведесетих година ХХ вијека и 120 година од оснивања удружења.

Говорићи о сјећањима на активности Кола у Херцеговини, сарадњи коју је Коло имало са владиком Атанасијем и Епархијом захумско-херцеговачком и приморском, Сенка Дурутовић, предсједавајућа Сабора Кола српских сестара је рекла да су то радиле из чисте љубави због страдања српског народа у том периоду.

„Имала сам част, привилегију и срећу да будем са владиком Атанасијем близак сарадник. Он ме је научио да преламам преко кољена и увијек кад сам била у дилеми сјетила сам се њега и упитала како би он поступио. Свака његова ријеч била ми је светиња и сваки српски домаћин од њега је требао да учи. И није ни чудо што се толико дружио са дјецом“, навела је Дурутовић.

Епископ диселдорфски и њемачки Григорије је истакао да је Коло српских сестара важна институција која је настала и важна што увијек постоји, посебно у критичним временима, када смо угрожени.

„Занимљиво је кад истовремено имамо тај напор мушкараца, имамо и напор жена, који се одликује нечим другачијим, од оног што раде мушкарци који ратују и боре се, а оне чине увијек милосрђе. Оне су у томе у другоме ешалону, иза мушкараца који ратују, а на крају се увијек испостави да су увијек испред и да је то много важније него што раде мушкарци“, рекао је владика Григорије.

Јубилеј удружења племенитих жена, које су у најтежим временим помагале онима којима је помоћ била неопходна, испраћен је богатим програмом, у којем су учестовали Љиљана Благојевић – глумица и првакиња Народног позоришта у Београду, Милутин Јоцић – оперски пјевач Народног позоришта у Београду уз клавирску пратњу Јелене Ковачевић.

Kоло српских сестара основано је 1903. године и својим активностима наставило је да помаже онима којима је помоћ потребна у Србији и дијаспори кроз цијели 20. вијек.

Иницијатор настанка овог женског патриотског, добротворног и културно-просвјетитељског удружења била је сликарка Надежда Петровић, а назив је дао писац Бранислав Нушић.

Свечана академија одржала се са благословом Његовог преосвештенства владике Димитрија, епископа захумско-херцеговачког и приморског, а покровитељ је Град Требиње.

Извор: Радио Требиње