Благословом епископа захумско – херцеговачког и приморског господина Димитрија, уз иницијативу вјероучитеља, у манастиру Рођења Светог Василија Острошког у Мркоњићима, први пут, евхаристијски је прослављена крсна слава вјероучитеља ове епархије – Свети Јустин Ћелијски. 

Литургијским сабрањем началствовао је епископ Димитрије уз саслужење свештенства, са којим вјероучитељи највише сарађују током школске године, и монаштва ове епархије, а присутни су били директори и директорице основних и средњих школа, као и просвјетни савјетник др Славољуб Лукић, чланови Катихетског одбора Епархије бањалучке свештеници Крстан Дубравац и Дејан Поповић.
 
Након прочитане Јеванђелске перикопе, епископ Димитрије је рекао да су најљепше ријечи које можемо чути на овај празник те да будемо савршени, да је Отац наш небески савршен и да смо ми позвани на савршенство(Мт. 5,48), затим истакао “горућу чежњу“ оца Јустина за Богом и сваком врлином, да су се на пламену његовог срца многи огријали и подсјетио све присутне на лампрофоничну мисао оца Јустина да је само светитељ истински просвјетитељ.
 
Након Свете тајне причешћа, освећено је славско жито, вино и хљеб, а нашу празничну радост умножили су својом посјетом митрополит црногорско – приморски г. Јоаникије и епископ буеносајрески и јужноамерички г. Кирило.
 
Нарочито се захваљујемо мати Павли и њеном сестринству које гостољубље не заборављају (Јев. 13,2; 3Јов. 1,5).
 
Игор Мастиловић, вјероучитељ
фото: Слађа Гајић