У недјељу, петнаесту по Духовима, на празник Светог Петра Дабробосанског, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Манастиру Светог Петра у Данићима код Гацка, гдје је данас прослављена слава манастира. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије Захумско-херцеговачке и приморске, и сабрат манастира Острог – отац Владимир.

Након Јеванђеља, благословом Владике Димитрија, бесједио је отац Никола Јанковић.

 

По Отпусту, сабраним вјерницима обратио се Владика Димитрије, подсјетивши на ријечи апостола Павла о страдањима праћеним радошћу. Владика је појаснио да су људи у Цркви Божијој позвани да се уграђују у Тијело Христово, а то је могуће само када човјек свједочи Христа – сваки човјек према својој мјери, према своме дару, свако на оном мјесту гдје га је Бог поставио. Говорећи о Светом Петру којем је дато да пострада за Христа, свједочећи Христа свим својим бићем, Владика је нагласио да је мањима дато мање, али ће се и то мало урачунати као велико ако човјек остане вјеран. Сваки човјек је позван да остане вјеран дару који је добио, прије свега Светим крштењем – тој благодати се увијек треба враћати – причешћем,молитвом, љубављу према Богу и ближњима.


Отац Павле, домаћин данашњег славског сабрања, поздравио је све госте, захваливши се Владици и свим поклоницима на доласку.

« од 60 »

Фото: Владо Ружић