На празник Рођења Пресвете Богородице Владика Димитрије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Љубињу. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије захумско-херцеговачке.

Црква Рођења Пресвете Богородице у Љубињу подигнута је 1866. године, а од тада је више пута обнављана. Најновији радови на обнови цркве, започети претходне деценије, приведени су крају и данас је извршено Мало освећење храма.

У току Литургије Владика Димитрије рукоположио је теолога Игора Мастиловића у чин ђакона. Говорећи о служби, које је нови ђакон удостојен, Владика је појаснио да је служење другом утемељено у Христу, који је не тражећи части или власти служио човјеку желећи да човјек увиди како је чисто и отворено срце, чиста душа, савјест и образ неопходно како би се пројавио способним да оствари лик Божији.

Након Јеванђеља, благословом Владике Димитрија, бесједио је отац Радивоје Круљ. Отац Радивоје подсјетио је вјернике на живот Дјеве у Храму и чудесни одговор: ”Ево слушкиње Божије”. Примјер послушности и пажње којом се прима ријеч Божија исказан је у јеванђељској перикопи која описује Марту и Марију док се старају о Господу. У свакодневном животу човјек је позван да препозна тренутак који је потребно посветити слушању Ријечи Божије како би и све остало вријеме било благословено, јер човјекова служба у свијету добија смисао при сусрету са Господом.

Сабраним парохијанима Владика Димитрије представио је новог ђакона, досадашњег вјероучитеља, као и новог пароха на љубињској парохији оца Ратка Зубца, који је претходно опслуживао парохију на Берковићима. Владика је обавјестио вјернике да досадашњи парох отац Саша Којовић одлази на нову службу у Гацку.

 

Фото галерија: Владо Ружић

 

Фото галерија: Радован Дангубић