У Свијетлу сриједу, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у храму Светог Василија Острошког и Тврдошког у Касарни „Билећки борци“. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске и јереј Немања Лакић, војни свештеник из Заједничког штаба оружаних снага БиХ.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије је поучио да Господ обећава долазак другог Утјешитеља, који ће бити са ученицима и утврдити их у свему што им је Господ говорио. Тај други Утјешитељ, који се уцртавао у срцима свих хришћана, а посебно светитеља какав је био Свети Василије, Он је тај који говорио о Христу. Свети Дух смирено долази у срцу и човјек то препознаје по тишини, љубави и милости у срцу, а прије свега по јављању љубави према Господу. То је тајна цркве, хришћанства и живота светитеља, јер хришћанство није комеморација и сјећање, већ Дух Свети све ожитворава и људи у цркви имају све тајне живе и животворне. Живећи том вјером свети се никада нису осјећали сами и напуштени, јер је у њима стално горио Дух Свети.

По Отпусту Владика Димитрије појаснио је да црква прославља највећег васкрситеља душа и савјести међу српским народом, честитавши славу команданту и војницима.

Током данашњег сабрања освећен је колач и жито, а сабрање је настављено у просторијама касарне.

« од 46 »

Фото: Владо Ружић