На празник Светог Вукашина из Клепаца, Владика Димитрије служио је Свету архијерејску Литургију у Храму Преображења Господњег у Требињу. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије Захумско-херцеговачке и приморске, а као чланови Управног одбора Фондације ”Свети Вукашин”, која данас прославља Славу, јереји Милош Мандић и Александар Шмања.

По Јеванђељу, бесједио је отац Немања најприје нагласивши да Господ Исус Христос, послије Васкрсења, уклања зебњу, збуњеност и страх из својих светих ученика – страх који мори свијет и мори све лозе које отпадну од Чокота, који је Христос . То је страх од гријеха, смрти и ђавола. Човјек је позван да буде уз Господа, да слуша и твори Ријеч Божију. Говорећи о примјерима светачког живота, отац Немања је подсјетио да човјек постаје светитељ својим животом, чинећи оно што је Богу угодно, трпећи све што трпи у Славу Божију и чинећи све што чини у Славу Божију.

Након Отпуста, Владика Димитрије честитао је славу представницима и члановима Фондације, као и свим људима којима је потребна подршка Фондације, пожеливши да људи у сусрету са представницима Фондације добију не само тјелесну утјеху, већ и духовну. Потребно је да људи који доносе тјелесну утјеху буду Христови, како би пренијели духовну утјеху – благодат, благослов и милост Божију. Људи који се труде око рада Фондације позвани су да се држе Литургије, да се не отргну од Чокота, јер би тиме изгубили прави смисао и функцију, без обзира колику финансијску помоћ остварили.

Фондација ”Свети Вукашин” постоји од 2011. године, а оснивачки циљ био је подршка вишедјетним породицама и очување традиционалних вриједности породице међу младим нараштајима. Предсједник Фондације је Епископ захумско-херцеговачки и приморски, господин Димитрије, који је на мјесту предсједника наслиједио Владику Григорија, једног од идејних творца и оснивача. Могућности обезбјеђивања средстава за дјеловање условили су неколико реорганизација Фондације која данас дјелује на ширем простору Херцеговине заједно са већ постојећим хуманитарним и здравственим организацијама доприносећи милосрђу и човјекољубљу.

« од 50 »

Фото: Владо Ружић