Његова Светост Патријарх српски г. Порифирије председавао је 4. априла 2023. године седницом Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве у Епархијском двору у Бања Луци.

У раду седнице, на којој су разматрана важна текућа питања из живота Српске Православне Цркве, посебно на простору Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, учествовали су чланови Светог Синода: Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и преосвећена господа епископи сремски Василије и зворничко-тузлански Фотије; архијереји епархија које се налазе у Републици Српској и Федерацији Босни и Херцеговини: Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом и преосвећена господа епископи бањалучки Јефрем, бихаћко-петровачки Сергије и захумско-херцеговачки Димитрије; као и главни секретар Светог Архијерејског Синода вископреподобни архимандрит Нектарије (Ђурић).

Истог дана одржана је и седница Патријаршијског управног одбора у чијем раду су учествовали чланови Одбора и директор Патријаршијске управне канцеларије вископреподобни архимандрит Данило (Гаврановић).

Извор: https://spc.rs/