Поводом бесрамних тврдњи главног имама Меџлиса Исламске заједнице у Козарцу, Амира Махића, изречених јавно, 27. 1. 2023. године, на Савиндан, којима је на најгрубљи начин настојао понизити Светог Саву и Српску Православну Цркву изражавамо жаљење, невјерицу и повријеђеност поменутим чином којим је на најгрубљи начин повриједио осјећаје свих вјерника Српске Православне Цркве, али и свих грађана Босне и Херцeговине, којима је стало до мира, културе живљења, те вјерске и националне толеранције.
 
Наиме, Амир Махић, вјерски службеник Исламске заједнице, Светог Саву назвао је „такозваном“ и „веома контроверзном личношћу“, именујући Свечеву просвјетитељску мисију као „ноторну лаж“. Ту се ефендија Махић није зауставио, већ је изрекао тврдњу да је на учењу Светог Саве „зачета једна секта – српска православна секта“, која, по њему, са хришћанством нема ништа. Главни козарачки имам даље је устврдио да су национализам и фашизам „двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље“, те да је Свети Сава „зачетник идеологије мржње према другоме“, као и да су у светосављу „темељи геноцида“.
 
Имајући на уму изречене увреде, очекујемо:
 
1. Да се Исламска вјерска заједница у Босни и Херцеговини извини свим православним вјерницима због нечувених увреда ефендије Махића;
 
2. Да се Исламска заједница огради од бескрупулозних изјава ефендије Махића, које не приличе било коме, а понајмање једном утицајном вјерском службенику, како би јавност увидјела да је све изречено став једног неодговорног појединца а не став цјелокупне Исламске вјерске заједнице.
 
Надајући се да ће ово наше Саопштење за јавност имати одјека у руководству Исламске вјерске заједнице Босне и Херцеговине, позивамо све вјернике, али и све грађане, да остану мирни, суздржани, али и одлучни да истином, љубављу и међусобним поштовањем сачувају достојанство вјере којој припадају, али и свих вјерских заједница које егзистирају у Босни и Херцеговини.
 
c.p. Митрополит дабробосански Хризостом
c.p. Епископ бањалучки Јефрем
c.p. Епископ зворничко-тузлански Фотије
c..p. Епископ бихаћко-петровачки Сергије
c.p. Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије