У Просвјетиној школи у комплексу Саборне цркве Свете Тројице у Мостару и ове школске године се одвија допунска настава викендом у организацији Српског просвјетног и културног друштва Просвјета Градски одбор Мостар и уз подршку СПЦО Мостар. То је школа српског језика, историје и културе. Тим поводом гост емисије био је јереј Душко Којић, старјешина Саборне цркве.
 
„Настава у Просвјетиној школи се одвија у комплексу дворишта Саборне цркве у тзв. Старој школи мостарској која носи дугу традицију и која је јако важна не само за православне у Мостару, него за цијелу Босну и Херцеговину. То је споменик културе Босне и Херцеговине, а читав комплекс Саборне цркве је под заштитом УНЕСКО. Школа је 1856. године отворена као прва мјешовита школа у Босни и Херцеговини, у периоду Отоманске империје, у коју су ишли и мушкарци и дјевојке заједно. За нас је ова школа посебно значајна јер је један од ђака у школи био Алекса Шантић, као и сви други знаменити Мостарци тога доба, док је један од професора у школи био Јован Дучић. Са озбиљном традицијом за леђима у Мостару је 2014. године отворена школа српског језика, историје и културе као нешто што је недостајало нашем народу овдје. Такође, у склопу школе активан је и црквено – народни хор у коме наша дјеца уче са једне стране све што је потребно за учествовање на богослужењима, у првом реду Светој Литургији, а са друге стране гдје уче и нашу народну и етно музику. Поред тога у оквиру школе постији и бесплатан курс енглеског језика за дјецу и одрасле, а у будућности је планирано да буде отворена и секција за иконописце, као и да се у просторије школе пребаци СПКУД Гусле из Мостара чији је оснивач био Алекса Шантић. Наша школа има преко 100 ђака који на крају школске године добијају дипломе а уприличи им се једна едукативна екскурзија“, истакао је јереј Којић који је уједно и руководилац Просвјетине школе српског језика, историје и културе.
 
Комплетну емисију можете послушати на линку радија „Слово љубве“ http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=35687 од 28-ог минута.
 
вјероучитељ Његош Вељанчић