У Иваници, на празник рођења Светог Јована Претече и Крститеља, благословом његовог вископреосвештенства Архиепископа Требињско-Мостарскога, митрополита Захумско-Херцеговачкога и Стонско- Приморскога Димитрија, свечано је обновљено литургијско сабрање, а на земљи добијеној од добротвора покојног Пера Полића, који је сам жарко желио да се то земљиште искористи за градњу храма и мјеста саборовања и радосног мира. Светом литургијом је началствовао Протојереј-ставрофор Благота Васиљевић, који је и мјештанин Иванице, уз саслужење надлежног пароха Протојереја-ставрофора Александра Илића, а благослов славског колача и жита у част Претече, обавио је Протојереј-ставрофор Борис Бандука, Архијерејски замјеник. Велики број мјештана, старих, младих и дјеце је јасно показао неопходност изградње храма, будући да се и данас знају остаци старог храма посвећеног Ивањдану у Иваници. Огромном вољом и трудом свих, уређено је и ограђено црквено земљиште, са великом, истински мирном жељом, да се ту нађе и омањи храм и уреди двориште, које би било мјесто мира и предаха сваком добронамјерном човјеку.

Након одслужене литургије уприличена је трпеза љубави.
 
Важно је истаћи труд бројних претходних пароха Иванице, а посебно блаженопочившег оца Исаије Дана који је са мјештанима већ 2009. године освештао крст на црквеном земљишту, као и изузетан допринос оца Бориса Бандуке у добијању пуноправног власништва црквеног земљишта у поступку донације од добротвора покојног Пера Полића, којима дугујемо искрену молитвену захвалност. 
 
Пригодним бесједама свештеници су благословили окупљени народ, а поздравном бесједом захвалности у име црквеног одбора на Иваници обратио се бираним ријечима предсједсједник Црквеног одбора господин Драган Мисита, истакнувши нашу захвалност за подршку, помоћ и долазак угледним гостима, његовој екселенцији конзулу Србије господину Васу Гујићу, као и Граду Требињу и начелнику господину Мирку Ћурићу, и народном посланику Небојиши Вукановићу, као и господи Мишу Шћепановићу и Миодрагу Буђену, али и свима који су узели труда и учешћа у организовању овог молитвеног сабора, уређења црквеног земљишта,  и куповини куће и имања за будуће Сабориште вјерника из Иванице и околних села. 
 
Том приликом су његова екселенција конзул Србије и градоначелник Града Требиња, обишли и кућу намјењену Саборишту и Културном центру Срба, која би уз донације доброжелатеља и трудом вјерног народа у наредном периоду требала и да се обнови, уреди и приведе племенитој намјени. Досадашњу организацију око Саборишта у потпуности је подржала управа  Града Требиње, а наставак радова и уређење ће бити у процесу заједничког труда самих мјештана, и свих људи добре воље уз искрену наду на подршку свих добронамјерних и племенитих, који ће препознати ову заиста оправдану потребу црквене заједнице православних Срба у Иваници.  Уздајући се у непролазну дјелатну Љубав Христову, која прегаоцима даје махове, постаје јасно да када се племенита и мирна намјера у стрпљењу, трудом и вјером благослови, онда бива остварива и могућа. Тим трудом и вјером жива Црква Христова православних Срба у Иваници својим миомиром свједочи неопходност дјелатне подршке свих одговорних да подрже ову заједницу добрих и вриједних људи и њихових породица.
 
Александар Илић