На празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Храму Рођења Пресвете Богородице у Љубињу. Преосвећеном Владици саслуживали су јероманх Марко из манастира Завале, свештеници Ратко Зубац, Саша Којовић, Игор Мастиловић, и ђакон Дејан Ивановић. Током данашњег свечаног сабрања освећен је славски колач, а улицама града прошла је свечана славска литија предвођена Владиком, свештенством и најмлађим Љубињцима у народним ношњама.

У протеклом периоду почели су припремни радови на изградњи парохијског дома у Љубињу, будући да је ранија парохијска кућа због дотрајалости постала неупотребљива. Током славске литије извршено је и освећење темеља новог парохијског дома.

Након Јеванђеља, благословом Владике Димитрија, бесједио је отац Саша.

По Отпусту, сабраним вјерницима обратио се Владика Димитрије најприје честитавши славу и нагласивши да је сваки празник Мајке Божије као рај на земљи – као да је царство Божије дошло међу људе, у њихова срца. Валадика је подсјетио на ријечи отаца према којима је сам Бог, који жели да се сви људи спасу, захвалан Мајци Божијој за спасење људи, јер је кроз њу привео људски род спасењу – уколико то човејк хоће. Црква, поред Рођења Христовог, прославља празник Рођења Богородице и Светог Јована Крститеља јер су они ти који су омогућили, помогли, Христу да се јави у свијету.

« од 87 »

Фото: Владо Ружић