Прослава великог јубилеја – 50 година од почетка градње цркве Светог Петра Цетињског на Прчању и 40 година од њеног освећења, која је почела синоћ свечаном академијом у которском Центру за културу, настављена је данас, 2. октобра, литургијским сабрањем у цркви Светог Петра Цетињског на Прчању.

Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије уз саслужење преосвећене господе епископа милешевског Атанасија и захумско-херцеговачког Димитрија, свештенства и свештеномонаштва и молитвено учешће вјерног народа.

Након прочитаног јеванђељског зачала, сабранима се ријечима поуке обратио Преосвећени Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије, подсјећањем на ријечи Св. апостола Павла да ће Господ кад поново дође обасјати Јеванђељем све, и живот и нераспадљивост.

“Дакле, Јеванђеље ће и у Царству небеском и о Васкрсењу бити она сила која ће свијетлити и обасјавати наш живот и чак то наше вјечно трајање. Она ће бити садржај и вјечна наша радост и знак милости Божје на нама и зато ова служба Божија и почиње Светим јеванђељем”, бесједио је Владика, додавши да је данашње Јеванђеље заправо Јеванђеље о Крсту Господњем.

Објаснивши да је Бог љубав зато што се као љубав открио на Крсту, Владика је нагласио да нам је Господ показао највећу љубав коју може неко да покаже, да живот свој положи за ближње своје. Зато Господ и каже: Ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га, а ко изгуби живот мене ради и Јеванђеља мога ради, тај ће га сачувати.

Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије је препричао догађај са једног теолошког скупа у Солуну, који је чуо од једног универзитетског професора теологије. На скупу су били присутни познати професори теологије тог времена, 60 и 70-их година прошлог вијека, из читавог православног свијета. Послије њихове дискусије и изношења разних теорије како ће Црква напријед и како ће сваки хришћанин да живи у контексту тешког времена глобализма, комунизма, секуларизма, ријеч је добио Светогорац отац Василије Ивиронски  Гондикакис. Он се сагласио да су тешка времена и да људи страдају и да је неправда у свијету, као што је увијек и бивала, и поручио: Радујте се!  Када су сви помислили да ће рећи Христос Васкрсе, отац Василије каже: Радујте се, јер нас нико не може раставити од истинске хришћанске смрти, нити нам одузети то наше последње свједочанство.

“Дакле каква су год времена и шта год се дешавало и какве год животне прилике биле, један хришћанин никад не може остати сам и никад му се не може одузети тај последњи талант, чули смо причу о талантима – да умре са Христом, да посвједочи Христа до задњег трена свога живота”, казао је Епископ Димитрије.

Истакао је да му, када причамо и стојимо у овој реплици оне Ловћенске капеле, долазе на ум мисли, да је заиста само свједочење Крста Христовог и Христа једини начин да се та Капела и врати на Ловћен:

“Ако отпаднемо од Крста Христовог, ако се удаљимо од Њега, ми ћемо бити све даље и од те обнове, а она мислим да је већ сазрела у свима вама и то, наравно, милошћу Божјом, али и заслугом нашег Митрополита и ових људи, мојих отаца и учитеља: Митрополита Јоаникија и Владике Атанасија. Дакле, Митрополит Амфилохије и сви они су дошли овде у Црну Гору и читавим животом свједочили тај Крст Христов и то свједочанство Јеванђеља и ријечи Божије и зато је нама та обнова Капеле тако блиска. И сваком човјеку хришћанину је она близу и зато само и Крстом Христовим и правим животом по Јеванђељу ћемо и друге људе убједити да је то добро за Црну Гору, али и за Херцеговину моју. Знајте да и Херцеговци гледају са љубављу на Ловћен и чекају тај дан.”

Преосвећени Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије је на крају поручио да у хришћанском животу имамо и то да непријатеља учинимо пријатељем:

“То ми имамо у свједочењу Јеванђеља, то ми имамо у ношењу Крста Христовога, да оне који нас не воле убиједимо у љубав Христову па макар и својом часном смрћу за Јеванђеље и за љубав Божију и за милост Божију, којом ћемо се, ако Бог да, сада и причестити на овој свештеној служби Божијој. Нека сте благословени и нека је благословен овај дан и ово наше сабрање!”…..

више на: https://mitropolija.com/