Порта манастира Житомислић у суботу 10. јуна 2023. године била је препуна позитивне енергије и радости коју су створила дјеца Просвјетине школе српског језика, историје и културе, те дјечијег дома Мостар и гостију из Музеја савремене умјетности Републике Српске. Наиме, овом приликом, гости из Музеја савремене умјетности Републике Српске у сарадњи са Фондацијом Музеј Житомислић промовисали су своју публикацију „Тајни живот музеја“ након које је организована и дјечија радионица „Буди и ти музеалац“, на којој су дјеца учила о различитим музејским занимањима, али и о томе како се организују музејске изложбе. Тиме је завршена школска година Просвјетине школе, као што је раније и најављено.

Дан препун дружења, смијеха, игре и нових знања за ученике Просвјетине школе и штићенике дјечијег дома Мостар, поред братства и сарадника манастира Житомислић, приредиле су драге гошће из Музеја савремене умјетности Републике Српске из Бањалуке, Ена Митровски, службеница за односе са јавношћу, Лана Павловић, виши кустос и Исидора Бањац, кустос, које су биле промоторке публикације и организаторке занимљиве радионице о музејима.

Игуман манастира Житомислић, архимандрит Данило Павловић казао је да у нашем народу не постоји култура одласка у музеје и да је баш то разлог због кога је Фондације одлучила доведе Музеј савремене умјетности Републике Српске на посљедњи дан школске године Просвјетине школе, да би тиме мостарска дјеца добила прилику да се упознају са животом музеја.

„Музеји нису досадна мјеста, она могу да буду занимљива и за дјецу и дјеца треба да се навикавају да иду на таква мјеста”, рекао је игуман Данило.

Нагласио је да сваки догађај који организује Манастир и Музеј Житомислић имају за циљ да промовишу српску културу, али и да странцима покажу сву љепоту и континуитет постојања српског народа на овим просторима.

Игуман Данило је подсјетио да је Просвјетина школа један добар и користан пројекат који раде СПКД ”Просвјета” ГО Мостар и Православна црква и да се дјеца из те школе у Манастиру увијек осјећају као код своје куће.

„Ова настава није настава која ће им бити напорна, већ  ће бити прилика дружење и упознавање,  а овдје су данас и дјеца из Дома за незбринуту дјецу Мостар и ово је прилика да се и они укључе и повежу”, рекао је игуман Данило.

Предсједница СПКД „Просвјета” ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић напоменула да је Просвјетина школа допунска настава за српску дјецу у Мостару која немају могућност похађања наставе на свом језику.

„Настојимо додатним садржајима обогатити њихова знања. Сваке године традиционално по више пута посјетимо Манастир Житомислић и у сарадњи са Манастиром и Музејом Житомислић организујемо различите догађаје за дјецу. Ово је омиљено мјесто за њих гдје увијек нешто ново науче. Овдје су и коријени наше писмености, културе, традиције и ми чувамо ту традицију и дјеца увијек са радошћу долазе овдје”, поручила је Бјелица Шаговновић.

Наглашава да дјеца из Просвјетине школе знају много о култури, историји и традицији Манастира Житомислић и цијелог овог подручја.

Исидора Бањац, кустос Музеја савремене умјетности Републике Српске рекла је да је овај дан најбоље употпуњен књигом „Тајни живот Музаја” у којој је описан рад једног музеја кроз живот мишева.

„Јако нам је битно да се културе одлажења у музеје развија код најмлађих и драго нам је што књигу можемо да прикажемо и публици у Херцеговини”, рекла је Бањац.

Поред промоције одржана је и радионица под називом „Буди и ти музеалац” гдје су се дјеца упознала са професијама које постоје у музејској дјелатности и сами осмислили изложбу користећи репродукције из музејске колекције.

Ученица Просвјетине школе Милица Михић рекла је да ову школу похађа већ шест година и да у њој учи све што не може у редовној настави, а што је везано за српски језик, историју и културу, док је ученица Анђелина Медан нагласила да је у Просвјетиној школи да би проширила своје знање, првенствено из српске историје и књижевности, али и да би се дружила са пријатељима.

На крају овог активног дана, препуног занимљивих дешавања и дружења, активисти Српског омладинског клуба ”Божури” организовали су спортско такмичење за дјецу.

« од 51 »

Фото: Марко Вучинић