У Недјељу Светих Отаца, поводом 800 година од свог утемељења, Епархија захумско-херцеговачка и приморска представила је свој најновији Шематизам. Шематизам Епархије захумско-херцеговачке и приморске, пред свештенством, монаштвом и епархиотима ове Епископије, као и њиховим гостима промовисан је у Културном центру у Требињу.
 
Промоција је отпочела приказивањем кратког промотивног видеа књиге. У име издавача овог дјела, на почетку се обратио Епископ захумско-херцеговачки и приморски Господин Димитрије, упућујући ријечи поздрава и захвалности.
 
Као директор Републичког секретаријата за вјере Владе Републике Српске, који је свесрдно подржао пројекат издавања монографије Епархије, обратио се затим и господин Драган Давидовић.

Главни уредник Шематизма Епархије захумско-херцеговачке и приморске, протопрезвитер-ставрофор Радивоје Круљ најавио је и представио своје саговорнике, који су и најнепосредније представили овај први том али и најавили наредна издања планиране петотомне Монографије Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Међу говoрницима, овом приликом, поред рецензената: др Милоша Ивановића, др Драге Мастиловића и др Милана Гулића, нашли су се и др Недељко Радосављевић али и протагониста читаве идеје објављивања монографије и Шематизма у њој, доскорашњи Епископ захумско-херцеговачки и приморски, а сада Епископ диселдорфски и њемачки, Господин Григорије.

Сви промотери овог капиталног дјела сложили су се у оцјени да је новообјављени Шематизам Епархије захумско-херцеговачке и приморске својеврсно свједочанство о прошлости, преглед садашњости и подстрек за будућност, који, између осталог, пописујући рукотворене цркве, црквине и црквишта, представља најбоље свједочанство обнове оног јединог истинитог: нерукотвореног храма.