Предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Републике Србије Александар Вучић и премијер Српске Радован Вишковић посјетили су 16. априла 2024. године манастир Житомислић.
 
У манастиру су их дочекали владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и игуман манастира Житомислић архимандрит Данило (Павловић) са братством манастира, сарадницима из Фондације Музеј Житомислић и мостарским свештенством.
 
Игуман манастира Житомислић је поздравио цијењене госте, нагласивши да је њихова посјета велика радост, утјеха и подршка. У манастирској цркви, игуман Данило је госте укратко упознао са бурном манастирском историјом, направивши паралелу између судбине српског народа и манастирске историје.
 
Након манастирске цркве, гости су посјетили и Музеј Житомислић, гдје им је директорка Фондације, Ирина Колак Мандић, укратко представила историју Музеја и музејску збирку.
 
„Поносан сам на наше верско и културно наслеђе и оно што може да се види и у Музеју Житомислић“, рекао је предсједник Србије, нагласивши да је спреман да помогне манастиру уколико за то буде потребе.
 
Изразио је наду да ће Срби у Мостару бити сложнији и да ће подршком која им се пружи помоћи њихов опстанак.
 
« од 11 »