Пратећи духовне путеве Старе Херцеговине, ми, чланови хора „Света Анастасија Српска“ посјетили смо бисере манастирског живота у Црној Гори: Жупу Никшићку, Ждребаоник и Острог, те Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици.

На позив сестринства из манастира Жупе Никшићке, заједно са сестрама смо појале на литургији, коју је служио отац Никола Јанковић из Требиња. По отпусту, отац Никола се захвалио игуманији и сестрама на позиву и гостопримству које су нам указале. Након тога смо обишли манастирски комплекс, а од монахиња смо на поклон добили крстиће, иконе и бројанице, као успомену и лијепо сјећање на великодушност којом су нас дочекале, испратиле, али и позвале да их поново посјетимо.

Потом смо се упутили ка Подгорици, свративши том приликом и у манастир Ждребаоник, гдје почивају мошти Светог Арсенија Сремца, насљедника Светог Саве на трону архиепсикопа српског. Поклонили смо се моштима и отпјевали пар пјесама у манастирском конаку, на радост сестара из манастира, које су нас с љубављу дочекале у угостиле.

Стигавши у Подгорицу, дошли смо у Саборни храм Христовог Васкрсења, гдје смо се упознали са историјом храма и духовног живота Подгорице. Највећи утисак на чланове хора оставио је помен који је отац Никола служио на гробу блаженопочившег митрополита Амфилохија, у крипти храма. Многи од нас нису крили емоције и на неки чудесан начин смо се сабрали, посматрајући фреску упокојења митрополита Амфилохија и на њој драго лице нашег блаженопочившег владике Атанасија.

У повратку смо посјетили и манастир Острог, гдје смо стигли управо у вријеме када се над кивотом читао акатист Светом Василију, па смо имали прилику да појемо у Цркви Ваведења, у којој почивају мошти светитеља. У манастиру смо остали до сумрака, уживајући у посебној атмосфери заласка сунца, пјесме, молитве и мира који влада под острошким гредама.

Милица Макитан

« од 9 »

Утисак са путовања Милице Макитан, која већ десет година поје за певницом Саборног храма (пдф документ)