Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Саборном храму у Мостару. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници: Радивоје Круљ, Небојша Радић, Бранимир Боровчанин, Душко Којић, Марко Гојачић, Младен Чалија, Мирослав Бошковић, Дејан Грчић, Љубиша Брњош и ђакон Бранислав Рајковић.

У мостарском Саборном храму, посвећеном празнику Силаска Светог Духа на апостоле, данас је прослављена храмовна слава. У току свете Литургије крштењем је заједници вјерних присједињена ћерка оца Дејана. Празновање славе храма и града почело је дан раније празничним Вечерњим богослужењем, којим је началствовао Владика Димитрије.

Након прочитаног Јеванђеља, благословом Владике Димитрија, бесједио је отац Младен, који је појаснио како данас прослављамо рођендан Цркве, јер је на данашњи дан оформљена прва заједница у Јерусалиму, први људи крштени и први пут сједињени са Богом кроз свето Причешће. Тек примивши Духа Светог и окупивши се у заједницу која се зове црква, људи постају храм Божији и сједињују се с Богом. Отац Младен је подсјетио присутне на ријечи Светог Писма које говоре о првом човјеку испуњеном Светим Духом, који почиње да гради храм Божији, нагласивши како је неопходно имати на уму да градњи храма увијек претходи благодат Светога Духа и да је циљ изградње литургијско сабрање у Тајни тијела и крви Христове.

По Отпусту Владика Димитрије честитао је празник сабраним вјерницима, поучивши их о тајинском присуству Бога у свијету Његовом благодаћу, милошћу и љубављу. Та благодат Пресветога Духа треба да опосредује наше односе према свијету у коме живимо, према другим људима, па и према нама самима, да би људи спознавши саме себе и исправљајући своје недостатке, уз помоћ Божију, постали дјеца Божија и заличили на нашег Спаситеља. Владика је нагласио како благодат Светог Духа превазилази поимање људским разумом, а љубав коју благодат уноси у срце човјека остаје неописива ријечима. Бог је човјека створио за благодат, која бива примљена отвореним срцем и онда оно што је разумом неразрјешиво бива разријешено благодаћу Пресветог Духа.