Вечерас (29.9.2023.) је у склопу „Дана европске баштине“, отворена изложба слика Мирка Кујачића у Музеју Житомислић, организована у сарадњи са Музејом Херцеговине из Требиња.

„Дани европске баштине“ културна je манифестација коју организују Савјет Европе и Европска комисија, а којом се представља богатство и разноликост насљеђа, те промовише сарадња, зближавање народа, дијалог и прекогранична сарадња. Како су то вриједности које баштини и Фондација Музеј Житомислић, овогодишња манифестација „Дани европске баштине“ са темом „Живо насљеђе“ представљена је изложбом овог великог умјетника. Изложбу чине слике из фундуса Музеја Херцеговине, али и једна слика која је у власништу сликаревог сина, г. Стојана Кујачића.

Гђа Тамара Рајковић, виши кустос Музеја Херцеговине представила је умјетника Мирка Кујачића, говорећи о његовом животу, умјетничком путу и стваралаштву, нагласивши да се ради о свестраном путнику у коме је цијели живот тињала експресионистичка нит која се разбуктала у његовим позним годинама када је створио импозантна дјела.

“Оно што ће посјетиоци моћи да примјете овдје јесте та плава боја Кујачићевог стваралаштва због чега га је Тин Ујевић назвао Плавим витезом. Посебно радује што се тај наш Плави витез враћа у Манастир Житомислић у којем је као некадашњи управник Завода за заштиту споменика културе у Мостару обнављао стари конак”, рекла је Тамара Рајковић.

Отварању изложбе присуствовао је и г. Стојан Кујачић, умјетников син, који се кратко обратио присутнима, казавши како би његов отац био изузетно срећан да види свој слике изложене у том амбијенту, будући да је један дио живота провео у Мостару и радио на обнављању конака манастира Житомислић.

Заинтересовани ће моћи да погледају изложбу у Музеју Житомислић до 20. октобра 2023.