Отварањем изложбе „No Concept 2” у Музеју Житомислић, 8. децембра 2023. у 19 часова, завршен је овогодишњи календар културних догађаја које је припремила Фондација Житомислић. 

Изложба „No Concept 2” представља радове младих црногорских умјетника и наставак је сарадње коју Фондација Музеј Житомислић већ има са Секретаријатом за културу, младе, спорт и социјално старање оштине Никшић. Аутори поставке су Милена Кривокапић и Стеван Килибарда, док су кустоси изложбе Милош Ненезић, Владана Мирковић и Стеван Килибарда.

Потпредсједник Владе Црне Горе, г. Момо Копривица, у свом поздравном обраћању, подсјетио је да је исти човјек основао богословску школу у Житомислићу и у Црној Гори и да су то средином 19. вијека биле важне културне и просвјетне институције.

„Спремни смо и увијек ћемо подржавати ове и сличне културне манифестације и помагати да оне постану традиционалне. Евидентно је да се неки добри духови полако, али сигурно враћају у наш регион и да култура добија оно мјесто које јој и припада јер је култура та која треба да спаја на овим просторима на којима живе људи различитих вјера и нација и сви они треба да буду равноправни и да унесу у нашу просперитетну будућност културно насљеђе”, рекао је Копривица.

О самој изложби говорио је један од кустоса, г. Милош Ненезић, подсјетивши да је сарадња између Фондације и општине Никшић уродила бројним садржајима, као што су већ четири заједничке изложбе. Сама „No concept” изложба започела је прошле године у оквиру „Септембарских дана културе”, али да овај њен други дио садржи још квалитетнија дјела и да је ово изложба са регионалним карактером која ће након Житомислића бити изложена у Подгорици.

Предсједник Скупштине општине Никшић, г. Немања Вуковић званично је изложбу прогласио отвореном, нагласивши да ни радова не би било без људи који су успјели да та дјела уједине са регионом. „Гдје ће љепше од тога да нас повезује култура и да нас окупља нешто лијепо”, додао је.

По ријечима ауторке чланка за каталог ове изложбе, Милене Кривокапић: „Изложбом ‘No concept’ истиче се важност афирмисања и ангажовања различитих ликовних израза и медија у друштвеној заједници који свједоче о индивидуалности сваког од учесника. Притом, свака од засебних ‘истина’ чини цјеловиту изложбену поставку постајући дио једне веће слагалице у којој је цијелом друштву омогућено да се упозна са дјелима младих црногорских умјетника и да у њима препозна своју покретачку снагу”.

« од 23 »