Извор: Радио Требиње

Фондација „Свети Вукашин“ Епархије захумско-херцеговачке и приморске у сарадњи са Јавном установом „Базени“ и Пливачким клубом „Леотар“ вечерас је, по други пут, на затвореном базену организовала пливање за Часни крст у коме је учествовало око 230 дјечака и дјевојчица.

Божо Ђурасовић, члан Фондације „Свети Вукашин“ каже да је манифестација организована по угледу на сличан догађај који се организује у Београду.

„Наш један Херцеговац је предложио ову идеју, изрезбарио је крст за ову прилику, а са благословом владике Димитрија, Фондација је преузела организацију, уз Пливачки клуб ‘Леотар’ и њихове тренере и Јавном установом ‘Базени’, како би дјеца осјетила радост празника и Богојављења, а сви који су учествовали су побједници“, навео је Ђурасовић.

Стефан Бјелица, тренер у Пливачком клубу „Леотар“ је рекао да су већина учесника пливања за Часни крст чланови клуба, истакавши да је ривалитет занемарен, сви су побједници, у оквиру обиљежавања светковине.

„За Часни крст пливала су дјеца до 16 година. Учесници су пливали у шест категорија, у мушкој и женској. Најмлађи су пливали у малом базену, док су двије старије категорије пливале у великом базену“, истакао је Бјелица.

Међу учесницима пливања за Часни крст била је седмогодишња Калина Окука, која каже да је срећна што је учествовала.

„Пливање за Часни крст је било сјајно и срећан сам што сам добила поклоне“, навела је она.

Свештеник Александар Шмања је рекао да су се окупили, како би показали шта значи бити црква, те да то нико не показује боље од дјеце.

„Они се увијек добро друже и вјерно Богу служе, зато што праштају свима и воле све око себе, то је поента живота у цркви, начина постојања и богојављенског пливања, да није важно ко ће бити први, други и трећи, него да смо сви заједно, да једни друге волимо, да се заједно молимо, заједно постојимо у времену и то је начин на који се постоји у вјечности“, рекао је Шмања.

Након пливања за Часни крст, владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уручио је пригодне поклоне за све учеснике.